Annons
Gifter i hårvårdsprodukter

Gifter i hårvårdsprodukter

KEMI * SNF har undersökt bästsäljande hårspray, mousse, vax, och hårgelé. I 37 av 38 kontrollerade stylingprodukter fanns hälso- eller miljöskadliga substanser.

Många ungdomar stylar håret varje dag. Utbudet och försäljningen av stylingprodukter ökar snabbt. SNF har undersökt hårspray, mousse, vax, och hårgelé och liknande. I 37 av 38 produkter återfanns hälso- eller miljöskadliga substanser. Undersökningen visar också på stora brister i tillgången på miljö- och hälsodata om substanserna. 39 substanser visade sig ha miljö- och hälsoskadliga egenskaper. I 31 av produkterna fanns ett eller flera misstänkta cancer- eller allergiframkallande ämnen. För 56 av de 168 kontrollerade substanserna gick det inte att hitta några data i de kemidatabaser som genomsöktes. Men ingen av de 168 substanserna är förbjuden enligt lag.- Lagen måste ställa tydligare miljökrav på kosmetika och hygienprodukter. Substanser som är svårnedbrytbara, bioackumulerbara eller mycket giftiga för vattenlevande organismer ska inte tillåtas i dessa produkter, säger Eva Eiderström, chef för Handla Miljövänligt på SNFs kansli. Detsamma gäller allergiframkallande, fortplantningsstörande, hormonstörande och cancerframkallande ämnen.Stylingprodukterna används nära huden och finns kvar i håret tills man tvättar det. Många använder flera produkter varje dag. Även om halten hälsoskadliga ämnen i produkten är låg är den totala dosen hälsoskadliga ämnen inte obetydlig.Alla produkterna i undersökningen är dåliga ur miljö- och hälsoperspektiv. För att ändå visa skillnaderna mellan dem har de delats in i tre grupper. Varje produkt har fått poäng utifrån miljö- och hälsorisker, ju högre poäng, desto sämre produkt. Listan över produkter finns på Internet.

www.vadharduiharet.nu


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i