Annons
Misslyckad utsläppshandel

Misslyckad utsläppshandel

KLIMAT * Utdelningen av svenska utsläppsrätter i EUs handelssystem för koldioxid är alltför generös och leder inte till några utsläppsminskningar, enligt SNF. Och det ser lika illa ut i de flesta andra EU-länder.

Regeringen och samarbetspartierna har nu kommit överens om en tilldelning av utsläppsrätter för koldioxid. 500 svenska företag inom den tunga industrin och energisektorn får tillsammans släppa ut 23 miljoner ton. Dagens utsläppsnivå är 20,2 miljoner ton. Det innebär att företagen fått en rejält tilltagen pott för nya anläggningar och framtida expansion.- Vi är mycket besvikna, säger Mona Blomdin-Persson, miljöchef på SNF. Eftersom syftet med utsläppshandel är att minska utsläppen har man misslyckats grundligt.Den tunga industrin får släppa ut ungefär lika mycket koldioxid som i dag. Energisektorn, som redan minskat sina utsläpp kraftigt, får tilldelningar som ligger på 80 procent av dagens nivå.- Den tunga industrin är den sektor som släpper ut mest växthusgaser och som hittills ansträngt sig minst, säger Mona Blomdin-Persson. Regeringen lämpar återigen över ansvaret för att klara Sveriges klimatmål på hushållen. Utan utsläppshandel som styrmedel blir det nu särskilt viktigt att behålla industrins koldioxidskatt.En jämförelse av utsläppen i dag och företagens tilldelning för de tio EU-länder som hittills presenterat sina tilldelningsplaner visar att handelssystemet inte kommer att ge några utsläppsminskningar alls. De totala utsläppen från de berörda företagen är drygt en miljard ton koldioxid, men minskningen blir bara en miljon ton.- Vi uppmanar EU-kommissionen att vara tuff vid granskningen av ländernas tilldelningar, säger Eva Lindberg klimathandläggare SNF. Om planerna inte uppfyller EU-direktivets krav bör de heller inte godkännas.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i