Sju frågor till partiernas toppkandidater

Sju frågor till partiernas toppkandidater

Vi har frågat partiernas förstanamn på listorna till EU-parlamentsvalet hur de ser på miljöarbetet inom EU.

1 Hur viktigt är miljöarbetet i EU?2 Vilka hjärtefrågor vill du driva?3 Vilket utskott skulle du helst vilja sitta i?4 Har du arbetat med miljöfrågor tidigare?5 Vad är din egen favoritnatur?6 Vad tycker du om naturen i Bryssel?7 Är du med i SNF?

Inger Segelström, socialdemokraterna1 Mycket viktigt, en av de viktigaste EU-uppgifterna.2 Vill arbeta först och främst mot kvinnoförtrycket.3 Det beror på hur stor grupp vi blir. Kvinnofrågor, internationella frågor och miljöfrågor är intressantast.4 Miljö är mitt yrke. Jag är fortfarande tjänstledig från Stockholms länsförbund där jag arbetat med luftmiljö- och avfallsfrågor. Satt tidigare i trafikutskottet och brinner för trängselavgifter.5 Att på vårskaren gå på tur på fjället och dela en apelsin med pappa.6 Ful. Den motorväg som skär rätt igenom Bryssel är ett exempel på misslyckad planering.7 Är medlem sedan lång tid tillbaka.

Jonas Sjöstedt, vänsterpartiet
1 Oerhört viktigt. Merparten av miljöpolitiken styrs av EU.2 Personligen har jag allra mest sysslat med avfall och läckage från gruvor och export och import avgenmodifierade livsmedel, men jag har en helhetssyn på miljöfrågorna.3 Vill fortsätta i miljöutskottet.4 Har varit aktiv ända sedan jag som14-åring gick med i linje 3-kampanjen inför kärnkraftsomröstningen. De senaste 5-6 åren har jag arbetat intensivt politiskt.5 Trivs på fjället, just nu känner jag starkt för Jämtlandsfjällen där jag nyligen var.6 Belgien är sönderbyggt.7 Ja, och Miljöförbundet/Jordens vänner.

Carl Schlyter, miljöpartiet1 Oerhört viktigt, behöver flyttas upp.2 Bekämpa onödiga tillsatser i mat, förbättra djurens villkor, rättvisare handel och omställning till ekolo-giskt jordbruk.3 I första hand miljö-, konsumentoch folkhälsoutskottet. Iandra hand utrikes relationer och handelsutskottet,4 Ja, läst på KTH med specialisering på biokemi och miljöteknik. Examensarbete om avfallsfrågor, varit Agenda 21-controller i Stockholm och aktiv i olika miljöorganisationer.5 Långskidor på fjället. Tystnaden och storslagenheten! Gillar också bergsområden i norra Grekland.6 Ha ha, vilken natur?7 Har varit. Bra att du påminde mig!

Anders Wijkman, kristdemokraterna1 Jämsides med fredsarbetet är det viktigast.2 Hållbar utveckling, klimatfrågan och att vi ska ha ett systemperspektiv och inte dutta med frågor. Det är viktigt att integrera miljöpolitik med biståndet till utvecklingsländerna. I dag kopierar de vårt sätt att utvecklas, de borde få hjälp med att slippa våra misstag.3 Jag sitter redan i biståndsutskottet och miljöutskottet och vill fortsätta med det.4 Ja, både miljöklimat-, och energifrågor och har varit generalsekreterare i SNF.5 Gammelskogen eller naturskogen. Den är lika mäktig på norra halvklotet som i regnskogen.6 Den är inte mycket att skriva hem om!7 Ja, det kan du ge dig på!

Lena Ek, centerpartiet1 Det finns ingen viktigare arena just nu.2 Viktigast är nog Lissabonprocessens krav på en hållbar tillväxt med konkurrens och bra företagsklimat, plus konsumentfrågorna och kemikaliepolitiken.3 Utskott som behandlar miljö, jordbruk och näringsfrågor.4 Sedan jag var liten har miljön funnit med i allt jag gjort. Har forskat i Lund. Nu sitter jag med i utredningen om utsläppsrätter.5 Gryts skärgård, en fantastisk skärgård med ett bra naturskydd. Orkidéer i trädgården och havsörn och fiskgjuse svävande över oss.6 Beklämmande. Mycket utsläpp, närsalter i vattnet och dålig luft.7 Märkligt nog inte.

Cecilia Malmström, folkpartiet1 Jätteviktigt. Här ska EU ha mycket makt.2 Jag har suttit i utrikesutskottet och vill göra EU effektivare, öppnare och mer begripligt.3 Vill vara kvar i utrikesutskottet och utskottet för medborgerliga rättigheter.4 Ja, framför allt i fp-gruppen. Har stöttat Marit Paulsen och kommer att försöka fortsätta hennes arbete. Har även stöttat Margot Vallström.5 Havet och Bohusläns klippor.6 Som stad är Bryssel bedrövlig. Skulle behöva mycket mer natur och parker. EU kritiserar ofta Bryssel för den bristande avfallshanteringen och det dåliga vattnet.7 Föll bort när jag flyttade utomlands.

Gunnar Hökmark, moderaterna
1 Det är en av EUs mest uppenbara arbetsuppgifter.2 EU har för många frågor på sitt bord. Jag vill att EU ska arbeta med de viktiga frågorna som säkerhetspolitik, inre mark-nad och miljö.3 Det får vi se.4 Ja, framför allt med energipolitiken och växthuseffekten. Oljetransporterna på Östersjön har jag också engagerat mig i.5 Österlens öppna landskap och fjällen.6 Jag har inte naturen som utgångspunkt när jag tänker på Bryssel, men jag ser fram emot att upptäcka staden.7 Nej, är med i så många andra sammanhang.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i