Hybrid, miljöbil eller småbil - välj själv

TRAFIK: Den som vill köpa en ny miljövänlig bil har numera en del att välja på. Biogas eller etanol ger låga utsläpp, en del bensindrivna småbilar ligger också bra till. Nya på Gröna bilisters lista över miljöbästa bilar är också några bränslesnåla dieslar med partikelfilter.

Artikel 2004-4

Allt fler bilar uppfyller föreningen Gröna Bilisters grundkrav på bra avgasrening och låga utsläpp av fossil koldioxid. För att hamna på Gröna Bilisters lista för 2004 års modeller måste bilen klara avgaskraven enligt miljöklass 2005 och ha en bränsleförbrukning som motsvarar max 8,5 liter bensin per 100 km (7,6 liter för diesel). För stora familjebilar tillåts 9,1 liter per 100 kilometer.
Rangordningen av bilmodellerna baseras sedan på deras utsläpp av koldioxid med fossilt ursprung vid ?blandad körning?. På förstaplats i årets rankning kommer Opel Astra Kombi
CNG, under förutsättning att den körs på biogas. Skillnaden i koldioxidutsläpp är liten mellan marknadens biogasbilar, men Astran är snålast. Observera att det är drivmedlet som ger biogasbilarna deras höga placering. Det finns dock i dag endast 27 biogasmackar i landet. Körs bilarna på naturgas hamnar de längre ner på listan.
Bästa bil med flytande drivmedel är Ford FocusFFV, när den körs på E85. Även här är det bränslet som ger placeringen - vid bensindrift är bilen fortfarande bra, men inte bäst i sin klass. Etanolmackar finns det fler av, på ett hundratal orter kan man i dag tanka E85.
Bästa bensinbil är el-hybriden Toyota Prius HSD. Den är trots sin storlek den snålaste bensinbilen på den svenska marknaden. Nästföljande bilar i listan är betydligt mindre, till exempel den tvåsitsiga Smart.
Listan över miljöbästa bilar domineras inte längre enbart av småbilar. Självklart ska man inte välja en onödigt stor bil, men rankningen visar att bränsleval och olika nya tekniker för att spara bränsle också bidrar till att göra bilarna mindre miljöbelastande.
Nytt är också att några dieseldrivna bilar - Ford Focus C- Max 1,6 och 2,0TDCi samt Volvo S40 2.0D - tagit sig in på listan, tack vare partikelfilter i kombination med låga utsläpp av koldioxid. De närmaste åren kommer sannolikt fler dieselmodeller som förenar låg förbrukning med avancerad avgasrening ut på marknaden.
Sedan 1994 granskar Gröna Bilister årligen bilmarknaden och bedömer årets modeller ur miljösynpunkt

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.