Kallt så in i Norden

KLIMAT: Den globala uppvärmningen kan leda till att Golfströmmen stryps eller stannar av helt, men det går inte så fort som på filmduken.

Artikel 2004-4

Sommarens katastroffilm på biodukarna, The Day after Tomorrow, presenterar ett scenario med förödande och plötsliga effekter av växthuseffekten, bland annat att Golfströmmen stannar och att detta skapar en ny istid.
Filmen har satt fart på debatten om de globala klimatproblemen. De flesta kommentarerna från forskarhåll pekar på att väderförändringar kommer att ske på lång sikt, inte plötsligt som i filmen.
Skandinavien är särskilt känsligt för storskaliga klimatförändringar. Golfströmmen och den Nordatlantiska strömmen håller vår halvö varm genom att föra upp varmt vatten från tropikerna till våra breddgrader. Ökat utflöde av sötvatten i havet kan leda till att denna livsviktiga värmepump stryps eller stannar av helt.
- Historiskt sett har hastiga temperatursvängningar på upp mot tio grader inträffat mer än tjugo gånger under de senaste
100000 åren till följd av ändringar av havsströmmarna kring Nordeuropa, säger professor Stefan Rahmstorf från Potsdam Institute for Climate Impact Research.
Forskarna oroar sig nu för att liknade svängningar kan komma att inträffa på grund av den ökade växthuseffekten. Ännu så länge vet man inte hur kraftig uppvärmning som krävs innan den Nordatlantiska strömmen kollapsar.
- Tröskelnivåerna kan mycket väl ligga innanför det intervall som förväntas i klimatforskarnas standardscenario för detta århundrade, säger Stefan Rahmstorf.
Dagens klimatmodeller visar också att med lägre hastighet i uppvärmningen så har havsströmmarna en chans att anpassa sig, medan en hastigare uppvärmning kan leda till ett sammanbrott av hela systemet.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.