Samarbete för vargen

I tre vargrevir i Gävleområdet, Ockelbo, Bingsjön och Furudal, är det full aktivitet. Leif Holst, från SNF Gävles rovdjursgrupp, har startat ett unikt samarbete mellan föreningen och bönderna i området. Det är ett projekt som bara fått positivt bemötande, utom från jägarna.

Artikel 2004-5

Vad är det ni gör?

- Vi sätter upp stängsel runt böndernas ägor för att hindra exempelvis varg från att komma in. De stängsel som finns från början är oftast tvåtrådars elstängsel, som hindrar boskap från att komma ut men inte rovdjur från att komma in, berättar Leif Holst.

- Men nu blir det ändring på det. Den nya sortens stängsel består av 5 metalltrådar upp till 110 cm höjd. Områdena vi stängslar är på cirka 4-6 hektar, vilket blir omkring 2 km i omkrets. Allt som allt är vi 14 personer, 6-7 åt gången, som arbetar med projektet. Det kommer folk från hela landet och hjälper till.

Hur har reaktionerna varit?

- Vi har nästan bara fått positiva reaktioner. De bönder vi hjälpt hittills har inte haft något emot rovdjuren, men de vill skydda sin boskap. Men jag har hört om en bonde i Dalarna som inte ville att hans stängsling skulle komma ut till den lokala tidningen. Då skulle han nämligen ligga sämre till i byn.

- Det är bara jägarna som inte är odelat positiva till projektet. Några av dem har ringt till oss eftersom tidningarna skrivit om vårt arbete. De vill kunna släppa sina hundar fritt, pratar om allemansrätten och att man inte borde få sätta upp stängsel så här. Helst ser de att man får skjuta vargarna i så kallat nödvärn. Inte heller Jägareförbundet har velat diskutera ett samarbete.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.