Annons

Lära ute i naturen

UPPDRAGET * I Skövde Naturskyddsförening är det lätt att vara nyfiken på naturen. Sedan flera år anordnas studiecirkelträffar ute i närnaturen, året runt.

Kretsens Ut i naturen-cirklar bjuder in alla nyfikna att bekanta sig med naturen, lära sig vanliga arter och komma ut i olika naturområden i stadens närhet. Man samlas för natur-utflykter i studiecirkelform var och varannan vecka under vår, höst och vinter. Ingvar Fredriksson är cirkelledare.Vad gör ni på utflykterna?- Vi åker ut till ett område, vandrar och tittar på det som är aktuellt för årstiden, växter, fåglar, småkryp. Vi berättar för varandra vad vi vet om de arter vi träffar på och deras miljöer. Vid varje träff har vi med fika och sätter oss en stund. På vintern går vi ofta längs vattendrag, tyder spår eller lär oss känna igen träd på bar kvist.Vilka kommer?- Några har varit med länge, andra kommer och går. Mest folk har vi om vårarna. Vi kör vardagskvällar på våren och varannan söndag förmiddag under höst och vinter. Uppemot tjugo personer kommer på utflykterna. De flesta är medelålders och äldre.Vad lär ni er?- Vi får ökad lokalkännedom genom att besöka nya områden och vi får se naturen vid olika årstider. Det ger ökad kunskap om naturens rikedom, även i det lilla, mossor, småkryp och annat. Deltagarna tycker det är roligt och säger att de får en vidgad syn på naturen. Vi skriver rapporter från varje utflykt som vi går igenom vid nästa träff. Bilder och rapporter läggs också ut på nätet och på cd till deltagarna vid året slut.Tips till andra kretsar?- Det är bara att sätta igång. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Men det blir roligare om man tittar på hela naturen, inte bara på fåglar eller blommor. Vi försöker lära oss att läsa landskapet, dess geologi, levande mångfald och historia.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i