Annons
Billigt eller bra – lågpris pressar bort ekomaten

Billigt eller bra – lågpris pressar bort ekomaten

Plötsligt har priset blivit det enda viktiga med mat. Storköpet Lidl sänker miljöribban till noll ekologiska varor och flera kedjor rensar bort de gröna alternativen. Annat är det i Danmark!

Skribent Ann-Marie Schröder

Ekologisk mellanmjölk, A-fil och kaffe. Punkt slut. I övrigt är det svårt att hitta miljömärkta varor i mataffärerna. Sedan förra hösten har de svenska matkedjorna mött tuff konkurrens från utländska lågpriskedjor, som danska Netto och tyska Lidl. Plötsligt visade det sig att det fanns mycket luft i priserna hos Ica och Coop, som man var beredd att släppa lite på. ”Vi sänker priset på 7 000 varor” basunerade Coop ut redan i höstas. Ica kom senare med sin braskande kampanj om sänkta priser på stora delar av sortimentet. Men vilka varor som blev billigare talade man inte om. Och miljömärkta varor försvann i samma veva ur veckoannonserna.

Axfood med Hemköp och Willys samt nya utbrytarkedjan Vi (före detta Vivo) har inte varit lika prisfokuserade. Men till skillnad från Ica och Coop har de inte någon särskild miljöpolicy.

– Det fanns ingen lönsamhet i vår tidigare miljösatsning, förklarar Hemköps informationschef Kenneth Wall.

Bergendahlsgruppen med bland annat AGs och City Gross håller med. Prispressen har blivit för stor, de ekologiska varorna får stryka på foten, enligt inköpschef Mikael Moberg.

– Vi har lite kravmärkt frukt och grönt och tidigare även kravmärkta hamburgare från Scan, men de har slutat tillverkas.

Den tyska lågpriskedjan Lidl har inte en enda ekologisk vara och deras svenska säljorganisation vill inte ens kommentera varför.

I Danmark pågår också ett intensivt priskrig mellan kedjorna, men där storsatsar den största lågpriskedjan Netto även på ett prisvärt ekologiskt sortiment.

– Vi tycker att den ekologiska utvecklingen har stagnerat och vill gärna vara med och lyfta den, säger Nettos vd Claus Juul Jensen. Danska konsumenter är betydligt villigare att handla ekologiskt än svenska. Konsumtionen av ekologiska varor ligger på 5,6 procent i Danmark, det vill säga nästan dubbelt så mycket som Sveriges tre procent.

Till skillnad från sina svenska kolleger ser Nettos vd ekonomi i det ekologiska. Det handlar bara om att vilja exponera och tala för varan, säger Claus Juul Jensen. Plus att hålla nere prispåslagen på det ekologiska sortimentet. Största problemet är att hitta leverantörer.

– Vi vill gärna ge fler små producenter chans att överleva, alltför många har försvunnit och ätits upp av storföretagen.

Netto samarbetar därför med den fristående organisationen Ökologisk landsforening som hjälper till att hitta producenter och även samverka i marknadsföringen.

De svenska Nettobutikerna planerar att genomföra sex kampanjer kring ekologiska livsmedel under året, berättar den svenske vdn Mark Jensen. Vissa varor som ost, charkuterier, bröd, saft, sylt, lök och morötter importeras från Danmark. I Sverige är det svårare att hitta ekologiska leverantörer, tycker han. Gensvaret på de två kampanjer som hittills genomförts har varit sämre än i Danmark. Men Netto ger inte upp för det.

– Ekologiskt är en intressant nisch som vi vill försöka få lönsamhet i. Det ska bli spännande att se om fler vågar följa oss och erbjuda bättre prisbild på de ekologiska varorna.

Det danska miljöengagemanget kan ha sin förklaring i att den förra regeringen satte miljöfrågorna högt på dagordningen. Även om nuvarande regering dragit ned på anslagen är intresset för en mer hållbar produktion och konsumtion djupt rotat. Danskarna månar om en mer småskalig livsmedelsproduktion och har drivit bojkotter mot giganter som Arla och Cerealia, som numera äger stora delar av den danska mejeri- och bageriindustrin.

Sverige har också satsat åtskilliga miljoner för att få fart på den ekologiska utvecklingen. Bara i år betalar regeringen ut 624 miljoner. Fem miljoner om året går till Konsumentverket för att främja konsumtionen av ekologisk mat. Men något mål för konsumtionen finns ännu inte, vilket Stefan Edman efterlyser i rapporten ”Uthållig konsumtion”, som lämnades till regeringen före jul.

Bara sju procent av livsmedelsbutikerna hade någon form av miljöinformation, visar en undersökning av 99 butiker i elva kommuner som Konsumentverket genomförde tillsammans med konsumentvägledare hösten 2004.

Kedjornas miljöengagemang är svagt och utbudet av varor varierar kraftigt, även mellan butiker inom samma kedja, konstaterar Konsumentverket.

Bäst sortiment av ekologiska varor har konsumentkooperationen. Ica och Hemköp är medelmåttiga och Willys har få ekologiska varor. Stormarknader och lågprisbutiker har sämst urval. Ekologisk mat är generellt sett dyrare men inte alltid. Kaffe, barnmat, kiwi och frysta haricot verts kostar lika mycket eller bara lite mer. Högsta påslagen finns på tomater, glass, ris, lök och rapsolja.

Mest frekventa ekologiska varor är mjölk, kaffe, knäckebröd, vetemjöl och strösocker. Färsk kyckling, charkuterier och i synnerhet ekologiskt mjukt bröd går nästan inte att få tag i.

Bristen på ekologiskt bröd får miljöchefen på Coop, Mikael Robertsson, att koka av ilska. Tidigare när kooperationen hade sina egna bagerier fanns ett 20-tal kravmärkta brödsorter i konsumbutikerna. Nu finns tre. Ingen av storbagerierna satsar ekologiskt, trots att det finns gott om råvara. Kooperationen var med redan vid bildandet av den ekologiska kontrollföreningen Krav, som i år firar 20-årsjubileum. Konsum, numera Coop, blev därmed först med att bygga ett sortiment av ekologiska varor och leder fortfarande utvecklingen. Man skryter med att ha Europas bredaste utbud av ekologiska varor, 950 produkter, varav 250 med egna varumärket Änglamark. Flest ekovaror ska finnas i Coop Konsum och Forum, medan Coop Extra har den billigaste ekologiska matkassen. I verkligheten handlar det om högst 50-60 varor per butik, konstaterar Konsumentverket.

– Vi har tvingats konvertera till ett nytt nordiskt koncept för att möta lågpriskonkurrensen, förklarar Mikael Robertsson, miljöchef på Coop. De ekologiska varorna finns nu i hyllorna tillsammans med övriga varor, men Coops policy är att det alltid ska finnas ett ekologiskt alternativ, även för varor med extrapris.

Ica försöker komma ikapp kooperationen och har nu 440 ekologiska varor i sortimentet, varav 90 med egna varumärket Ica ekologiskt. I presentationen av butiker är det enbart Kvantum som beskrivs hålla ett brett sortiment av hälso-, allergi- och miljövänliga varor. Oavsett butikstyp är de ekologiska varorna svårfunna hos Ica. Ekologiskt svarar bara för ett par procent av Icas totala försäljning, enligt miljöchefen Kerstin Lindwall. Målet är att öka volymen med 15 procent i år.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Ann-Marie Schröder
Artikeln publicerades i