Annons

Hudnära kemi

TEMA * Många skulle vilja se mer miljövänlig kosmetika. Och nu kommer krämer och läppstift som kallar sig naturliga. Men att hitta de garanterat miljövänliga produkterna är inte lätt.

Skribent Lena Bäckman

FÖRRA ÅRET KONSUMERADE Vi kosmetika för över tio miljarder kronor i Sverige och mellan 1997 och 2003 ökade marknaden i värde med 50 procent. Hur ser det då ut i kosmetikahyllorna? Finns det produkter som är mer skonsamma mot miljön än andra? Som konsument är det svårt att agera medvetet.

Det finns Bra miljövalmärkta tvålar och schampon, men ingen kosmetika. De små företagen tycker det är för dyrt att ansluta sig och de stora påstår att det inte finns någon efterfrågan. I USA visar dock färska siffror att naturkosmetikaförsäljningen snabbt ökar.

Cecilia Wootz är en 32-årig mode- och miljömedveten kvinna som tillhör en växande grupp konsumenter som lägger stor vikt vid innehållet i sminket och faktiskt läser baksidestexten. Själv använder hon sedan ett par år tillbaka bara naturlig kosmetika.

– Visst finns det efterfrågan, säger hon.

Att välja naturlig kosmetika har ofta många hälsovinster men gynnar tyvärr inte alltid miljön. Det finns inga krav på att innehållet i kosmetika ska vara miljöklassificerat. Det gäller även naturligt smink. All märkning är frivillig. De företag som ändå satsat på miljömärkning har på så vis gjort det enklare för kunden. Informationen är mer lättillgänglig och det finns tydliga kriterier där det framgår var i produktionskedjan miljösatsningen är gjord.

Det finns olika synsätt på vad som är naturligt och vad som är miljövänligt. Den tydligaste distinktionen är de som förespråkar naturliga råvaror och de som lägger vikt vid avfallets miljöeffekter.

Bra miljövalmärkningen liksom Svanen fokuserar på de ämnen som går ut i avloppet. Det betyder att de är

snabbt nedbrytbara i naturen och inte giftiga för vattenlevande organismer eller människans hälsa.

I de naturliga alternativen har oftast fokus lagts på hur råvaran framställts. Däremot är okunskapen stor om de naturliga ämnenas miljöeffekter.

I svenska butiker finns kosmetika baserade på naturliga ämnen som genomgått tysk kontroll. Är varorna BDIH-märkta garanteras råvarorna vara odlade ekologiskt. Däremot kontrolleras inte tillverkningsprocessen. I smink som certifierats av Neuform finns inga genmanipulerade råvaror och heller inga mineraloljor.

Den mesta kosmetika som säljs i butik är omärkt, vilket inte innebär att den är sämre. Men det är svårare att bedöma innehållets miljöstandard och det ligger på kunden att vara påläst i frågan.

Hur gör man då för att bäst handla smink på ett miljövänligt sätt? Det enklaste är att välja en produkt med så få ingredienser som möjligt, förklarar Helena Norin, kemist på Svenska Naturskyddsföreningen.

– Finns det 35 olika kemikalier i en ansiktskräm så kan man räkna med att några av dem är miljöovänliga. Innehållsdeklarationer är ofta obegripliga för den oinsatte. Lättast är att leta efter specifika ämnen och rata de värsta. Många väljer bort mineraloljan av hälsoskäl men man bör även utesluta den av miljöskäl för att minska utvinningen av fossila ämnen.

Cecilia Wootz tror att många fler skulle välja kosmetika ur ett miljöperspektiv om de bara upplystes om konsekvenser och alternativ. Sedan hon själv blivit insatt känns det helt fel att inte göra aktiva val vid kosmetikahyllan. Numera ställer hon sig alltid frågan; behöver jag verkligen den här produkten?


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Lena Bäckman
Artikeln publicerades i