Smit från trängselskatten

TRAFIK * Naturskyddsföreningen i Stockholms län och Stockholms Naturskyddsförening vässar med något kluvna känslor klorna inför den kommunala folkomröstningen om trängselskatterna i september.

Artikel 2006-1

- Vårt dilemma är att försöket inte är speciellt bra utformat, samtidigt som vi tycker att trängselavgifter är en strålande idé rent principiellt, särskilt i kombination med utökad kollektivtrafik, säger Mårten Wallberg, länsförbundsordförande i Stockholm.

Den främsta kritiken gäller att Essingeleden inte är avgiftsbelagd, att avgifterna inte kan justeras på ett smidigt sätt utan lagändringar och att försökstiden är så kort.

Länsförbundet har startat en webbsida, www.smitfrånträngselskatten.se, som beskriver hur man enkelt slipper ifrån avgifterna genom att åka kollektivt, cykla, gå eller ta bilen på andra tider än under rusningstid. Länsförbundet och stockholmskretsen stod också bakom en annonsfinansierad tidningsbilaga i Svenska Dagbladet den 3 januari. Där gavs läsarna saklig information om trängselavgifterna. En överupplaga av tidningen används som informationsmaterial under våren. Länsförbundet kan onekligen få det hett om öronen i vår. Förbundet har alla de stora Stockholmstidningarna emot sig, liksom stora delar av politikerna i länet och en majoritet av befolkningen.

- Vi är obundna och sakliga och går inte i stadshusets ledband, säger Mårten Wallberg. Vi har ont om allierade, men vi vet att många politiker tycker att trängselavgifter är en bra idé, men de vågar inte säga det högt, vi vill få ut dem på banan.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.