Annons
Rimmad sej och och smaskig smoothie

Rimmad sej och och smaskig smoothie

Friskt saltad fisk serverar vår ekologiska kock Carola Magnusson. Med gröna örter och en knallröd smoothie ger hon förvåren en klick färg.

Skribent Carola Magnusson

SEJ MED KRISPIGT TOMATTÄCKE, 4 portioner

600 gram färsk sejfilé

6 msk torkat bröd

1 msk tomatpuré

3 msk rapsolja

1 vitlöksklyfta

havssalt och nymald svartpeppar

Salta filéerna och låt ligga över natten eller om det är bråttom, salta och vik ihop filéerna. Lägg dem i ugnsfast form. Kör ströbröd, vitlök, tomatpuré, rapsolja samt kryddor till en röd smuldeg i matberedaren. Lägg ett lager på fisken och gratinera i ugn 15 minuter i 170 grader.

(Om du rimmat fisken över natten får du ett härligt resultat där fisken skivar upp sig vid tillagningen.)

BANAN- OCH BÄRSMOOTHIE, 4 glas

1 mogen banan

3 msk koncentrerad flädersaft

2 dl ekologisk filmjölk

1 dl hallon

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa slätt.

Fördela i portionsglas och toppa med hallon.AIOLI MED ÖRTER

1 äggula

1 tsk dijonsenap

1 tsk nypressad citronsaft

1,5 dl rapsolja

1 dl av dill, basilika och persilja

havssalt och nymald svartpeppar

Se till att alla ingredienserna är rumstempererade innan du börjar göra aiolin. Kör äggula, dijonsenap, citronsaft och rapsolja i matberedare till en majonnäs. (Om man har bråttom finns ekologisk majonnäs att köpa, den smakar riktigt bra). Tillsätt örter, salt och peppar och mixa till en grön sås. Servera med klyftpotatis och citronklyfta.

CAROLAS VAL Färsk fisk är ljuvligt. Rimmad sej är för mig en favorit. I dessa tider med alla larmrapporter känns det ändå säkert med sej, fångad i Västerhavet. Och den är ett bra alternativ till torsken. Jag vill inte slänga mat. Av rester går att göra mycket gott. Här blir till exempel gårdagens torra bröd perfekt panering.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carola Magnusson
Artikeln publicerades i