Hellre mitträcke än motorväg

TRAFIK * De nya trefältsvägarna är så säkra att nya motorvägar ofta är onödiga. SNF vill att Vägverket gör om sina väggbyggnadsplaner.

Artikel 2006-4 Anders Friström

Fartkameror och trefältsvägar med vajermitträcken har inneburit en revolution för trafiksäkerheten. Till låg kostnad har risken för allvarliga olyckor minskat radikalt. Samtidigt satsas i dag stora summor på att bygga nya motorvägar. Dessa nya vägar är ofta planerade sedan lång tid tillbaka. De nya mötesfria trefältsvägarna finns inte med som alternativ i kalkylerna. För en miljard får man fyra mil ny motorväg som räddar ett liv om året eller 80 mil trefältsväg som räddar 20 liv om året, enligt siffror från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

- Många av de dyra motorvägssatsningar som nu planeras kommer inte att förbättra trafiksäkerheten nämnvärt utan innebär tvärtom ett slöseri med både människoliv, miljö och pengar, säger Magnus Nilsson, trafikhandläggare på SNFs kansli.

SNF har gått igenom Vägverkets vägplaneringsmaterial. Slutsatsen är att det är föråldrat och missvisande. Vägverkets planering måste granskas och den nationella planen för vägbyggen ses över, kräver SNF i ett brev till regeringen och riksrevisionen.

På vägsträckor med mitträcken och fartkameror har antalet dödade och svårt skadade mer än halverats. Trafiksäkerheten där är nu så hög att ytterligare satsningar på att bygga om dem till motorvägar inte minskar dödstalen mer än marginellt.

- Motorvägsbyggena motverkar miljöarbetet genom att bidra till högre farter, ökad trafik och ökade utsläpp. Skadorna i landskapet är betydande och kostnaderna för staten enorma, konstaterar Magnus Nilsson.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.