Annons

Sensommarlamm

ÅRSTIDSMAT * Med hösten kommer den godaste maten. Gräsets alla smaker samlas i köttet och grönsakerna är färska. Vår ekologiska kock Carola Magnusson bjuder lammfärs och kryddar med kaffe.

Skribent Carola Magnusson

LAMMFÄRSKAKA MED FÄRSK VITKÅL

1,5 kg lammfärs

2 ägg

2 dl kaffe

2 dl havregryn

2 gula lökar

1,5 msk salt

1 tsk vitpeppar

1 tsk svartpeppar

1 tsk cayennepeppar

Mellanlager

0,5 vitkålshuvud

1 purjolök

Skala och hacka den gula löken, fräs den mjuk i en panna med rapsolja. Mixa kallt bryggt kaffe med havregryn, ägg och den stekta löken.

Tillsätt kryddorna och blanda samman med färsen.

Hacka vitkål och purjo i jämnstora bitar och fräs på

i pannan. Låt det inte bli mjukt, bara krispigt.

Klä en springform med bakplåtspapper i botten.

Tryck ut hälften av färsen i botten och lägg på den frästa vitkålen och purjon. Lägg på resten av färsen.

Baka i ugnen på 160 grader 30-40 minuter.

Pensla ytan med kaffe efter halva tiden.

GRÖNSAKSSÅS

7 dl vatten

1/8 vitkålshuvud

1 gul lök

1 stånd broccoli

1 purjolök, den gröna delen

1 tsk havssalt

(en skvätt grädde)

Dela alla ingredienser i jämnstora bitar. Koka upp vatten med salt. Lägg i grönsakerna och låt sjuda tills de är mjuka. Låt dem inte koka länge för då tappar de i färg.

Lägg allt i mixer och mixa till grön slät sås. Om du vill, tillsätt lite grädde för att höja smaken, men den är inte nödvändig om du vill ha en magrare sås.

TRANBÄRSCHUTNEY

2 dl torkade tranbär

1 dl vatten

1 liten gul lök

Koka ihop vatten och tranbär tills vattnet är borta.

Stek den fint klyftade löken i rapsolja tills den fått fin färg, tillsätt tranbären och stek ihop till en torr chutney.

Servera till lammet med kokt potatis.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carola Magnusson
Artikeln publicerades i