Klimatmötet en besvikelse

Klimatmötet en besvikelse

KLIMAT * FNs klimatmöte i Kenya blev en besvikelse. Det hade behövts en tidplan och ett slutår för ett nytt Kyotoprotokoll, anser SNF.

Skribent Anders Friström

Vid FNs klimattoppmöte i Nairobi i november kom representanter för 189 länder överens om en översyn av det nuvarande Kyotoprotokollet, som ska minska utsläppen av växthusgaser. Översynen ska vara klar 2008.

– Det är väl bra, men det hade varit ännu bättre om man hade kommit fram till en tidplan med överenskommelser om ett sista slutår för när ett nytt Kyotoprotokoll ska vara färdigt, säger SNFs ordförande Mikael Karlsson.

Mikael Karlsson påpekar samtidigt att det behövs snabbare åtgärder. Det är forskare, företag och politiker allt mer överens om.

– Väldigt små steg togs för att lägga fast en förhandlingsprocess. Man lyckades inte lägga fast en tidplan, men ett arbetsprogram antogs som trots allt gör det möjligt att fortfarande sy ihop ett avtal till 2009, säger Reinhold Pape, som bevakade klimatmötet för Internationella försurningssekretariatet.

Nu löper två olika processer i klimatförhandlingarna. Inom Kyoto-processen finns en arbetsgrupp som diskuterar utformningen av ett avtal för nästa period. En dialoggrupp med USA och Australien diskuterar parallellt. I Nairobi fördes bara allmänna diskussioner om olika beståndsdelar i ett framtida avtal. USA vill inte ha några bindande åtaganden, bara frivillighet och deklarerade redan från början att man inte kommer att agera före nästa val.

– Man kan inte räkna med att den nya administrationen efter valet 2008 hinner svänga om politiken innan 2010-2012, säger Reinhold Pape. USA missar då tåget och kommer med i Kyoto-processen först till den tredje åtagandeperioden, som börjar 2018. EU har inte tid att vänta på USA, utan måste gå vidare på egen hand. Det är mycket viktigt att det inte blir något glapp i avtalsperioderna.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i