Annons

Klimatvänlig middag

Skribent Maria Backman

Ett av många sätt att själv minska växthus¬effekten är valet av middag. Och det behöver inte handla om stora uppoffringar – hemlagat potatismos i stället för pulvermos, kranvatten i stället för mineralvatten, morötter i stället för tomater ?

En praktisk guide på vägen är internetverktyget MenuTool, som visar din tilltänkta middags påverkan på både hälsa och miljö. Här syns måltidens näringsvärde men också hur mycket energi som gått åt för att producera livsmedlen och mängden växthusgaser detta fört med sig.

Ta till exempel en portion entrecôte, pommes frites och tomater med mineralvatten till. Energiåtgången är 16,3 MJ, andelen växthusgaser är 1 390 gram koldioxidekvivalenter.

Välj i stället kokt potatis, rivna morötter, fisk och kranvatten med citronskiva – och vips har du minskat energiåtgången till 6,9 MJ och halten växthusgaser till 818 gram. Två kilo växt¬husgaser per dag och person anses vara högsta ranson.

Huvudansvarig för verktyget, som hittills innehåller 170 olika livsmedel vilka kan kombineras med varandra, är docent Annika Carlsson-Kanyama på Kungliga tekniska högskolan

i Stockholm.

Än så länge finns det dock endast som prototyp men kommer under våren bland annat att testas på skolor i Göteborg.

– Därefter avslutas projektet i juni, då vi hoppas att någon kommer att vidareutveckla prototypen och göra den allmänt tillgänglig, berättar hon.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Maria Backman
Artikeln publicerades i