Klimatvänlig middag
Artikel 2007-2 Maria Backman

Ett av många sätt att själv minska växthus¬effekten är valet av middag. Och det behöver inte handla om stora uppoffringar - hemlagat potatismos i stället för pulvermos, kranvatten i stället för mineralvatten, morötter i stället för tomater ?

En praktisk guide på vägen är internetverktyget MenuTool, som visar din tilltänkta middags påverkan på både hälsa och miljö. Här syns måltidens näringsvärde men också hur mycket energi som gått åt för att producera livsmedlen och mängden växthusgaser detta fört med sig.

Ta till exempel en portion entrecôte, pommes frites och tomater med mineralvatten till. Energiåtgången är 16,3 MJ, andelen växthusgaser är 1 390 gram koldioxidekvivalenter.

Välj i stället kokt potatis, rivna morötter, fisk och kranvatten med citronskiva - och vips har du minskat energiåtgången till 6,9 MJ och halten växthusgaser till 818 gram. Två kilo växt¬husgaser per dag och person anses vara högsta ranson.

Huvudansvarig för verktyget, som hittills innehåller 170 olika livsmedel vilka kan kombineras med varandra, är docent Annika Carlsson-Kanyama på Kungliga tekniska högskolan

i Stockholm.

Än så länge finns det dock endast som prototyp men kommer under våren bland annat att testas på skolor i Göteborg.

- Därefter avslutas projektet i juni, då vi hoppas att någon kommer att vidareutveckla prototypen och göra den allmänt tillgänglig, berättar hon.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.