Design som förändrar

Går mode och miljö ihop? Svaren finns i Naturskyddsföreningens nya temabok Grön design.

Artikel 2007-5

GOD FORMGIVNING GÖR INTE bara världen vackrare. Den kan också vara ett botemedel mot naturförstöring. Naturskyddsföreningens temabok Grön design tar ett brett grepp på produkter och processer i konsumtionssamhället. Här finns den modernaste ekodesignen, de hållbara inredningsdetaljerna och husen som värms av våra kroppar.

I boken möter du människor som vågar tänka nytt, eller tar upp gamla, mer miljövänliga tekniker. Allt ifrån Milis Ivarsson som återuppväckte en medeltida färgtradition till Karin Sylwan som leder in dagsljus i mörka lokaler med hjälp av fiberoptik.

I ett reportage följer vi Dem Collectives Annika Axelsson till Sri Lanka där hon tillsammans med Karin Stenmar driver en fabrik som syr ekologiska och rättvisa käder.

Boken går på djupet med just produktion och konsumtion av textilier. Vi skärskådar bomullsodling i Indien, återvinning och återbruk på hemmaplan och träffar modeskapare och mästervävare som tänker miljö.

Grön design innehåller praktiska tips om klädvård och guidar bland material och märkningar. Här finns också tankeväckande texter om design med naturen själv som förebild och samspelet mellan människa och mode.

Cecilia Bertilsson och Mats Hellmark är redaktörer för boken som kommer ut i februari 2008.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.