Sol-el för alla
Artikel 2007-5 Anders Friström

ENERGI * Det icke vinstdrivande energibolaget Grameen Shakti i Bangladesh är en av årets Right Livelihood-pristagare. Företaget är en avknoppning från Grameen bank och får priset för att man med hjälp av mikrokrediter hittills installerat 110 000 solcellsanläggningar.

- Vår affärsidé är att förse fattiga människor på landsbygden med förnybar energi till låg kostnad, säger Dipal Barua, vd för Grameen Shakti. 60 procent av landets befolkning saknar tillgång till elström. De använder mestadels fotogenlampor, som skapar olika hälso- och miljöproblem och är dyra i drift. Vi utnyttjar vår erfarenhet av mikrolån för att i stället erbjuda små solcellssystem för att elektrifiera hem, skolor och butiker. Solelen ger ljus till läxläsning, kvällsöppet i affären, mobiltelefonladdning och matlagning.

Solcellspaneler är dyra i inköp, men sedan är energin gratis. Med förmånliga lån till låg ränta blir kostnaden för solelen faktiskt ofta lägre än den kostnad hushållen har i dag för fotogen.

Grameen Shakti har i dag 390 lokala kontor med 1 000 anställda ingenjörer och lika många utbildade tekniker som informerar, installerar och hjälper till med underhåll. En stor del av dem är kvinnor.

- Totalt når vi 31 000 byar och en miljon människor med våra aktiviteter, säger Dipal Barua. Vi installerar nu 4 000 system i månaden och vill nå 10 000 i månaden innan årets slut.

Företaget satsar också på att bygga småskaliga biogasanläggningar med kodynga som energikälla. Mer än 1 500 anläggningar har byggts vid skolor, hem och restauranger. Gasen används till gasspisar som underlättar livet för kvinnorna som lagar maten.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.