Namninsamling för torsken

UPPDRAGET * Naturskyddsföreningen, Greenpeace och WWF lämnade i januari över 15 000 namnunderskrifter till fiskeminister Eskil Erlandsson i protest mot EUs nya torsk¬kvoter för Kattegatt. Initiativtagare var Maths Björklund i Göteborg, som samlade in namnen via Internet.

Artikel 2008-2 Anders Friström

Situationen för torsken i Kattegatt är värre än någonsin. Forskarna har sedan 2002 förordat fiskeförbud. Inte ett enda torskyngel fångades under höstens provfiske. Men trots larmen beslöt EUs fiskeministrar att ge Sverige och Danmark en kvot på knappt 700 ton under 2008.

Hur fick du idén till insamlingen?

- Efter ett besök på Nordsjömuseet i Hirtshals för ett par år sedan, insåg jag hur skört havet är. I höstas såg jag Isabella Lövin på tv. Hon fångade mitt intresse genom att tala så pedagogiskt och klart att man förstod allvaret i fiske¬frågan.

Efter EU-beslutet om kvoterna i december satte jag snabbt upp en insamling på www.namninsamling.com. Jag tog kontakt med Isabella, som hjälpte till att sprida budskapet. Snart var snöbollen i rullning. Media hörde av sig och skrev om insamlingen. På en månad fick vi ihop över 15 000 namn.

Hur spred du budskapet?

Jag skickade mejl till alla tidningsredaktioner, letade upp bloggare som skrivit om torskfrågan och fick hjälp av dem att sprida länken till insamlingen. Svenska Dagbladet och Göteborgs¬posten lade också ut länkar till insamlingen.

Sedan bad jag de tre miljöorganisationerna om hjälp med att lämna över insamlingen till jordbruksministern. Själv är jag inte med i någon miljöorganisation, ännu.

Nöjd med resultatet?

Insamlingen har nog hjälpt till att föra diskussionen om torskfisket vidare och skapat mediaengagemang i frågan. Jag är glad att kunna påverka. Det är spännande att se att nätet kan användas effektivt för politisk påverkan, i sann demokratisk anda.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.