Annons

Friskare sälar

Skribent Anders Friström

Sälarna längs Sveriges kuster mår bättre, och populationen växer nu med sex till sju procent om året. Men många drabbas fortfarande av tarmsår. Veterinären Anders Bergman vid lantbruksuniversitetet, SLU, har obducerat mer än 1000 sälar under 25 år och har nu doktorerat på resultaten av den långa studien. De allvarliga skador och fortplantningstörningar som drabbade sälarna under 70- och 80-talen har minskat. Skadorna sattes i samband med en onormal ökning av binjurebarkens funktion som i sin tur orsakades av höga halter av PCB och andra klororganiska ämnen i födan.

På senare år är det främst utbrotten av lungsjukdomen valpsjuka hos knubbsälarna på Västkusten som oroat. Stora utbrott inträffade 1998 och 2002. Dödligheten är hög, 2002 dog 20 000 knubbsälar. Orsaken till utbrotten är okänd, men miljögifter misstänkts ligga bakom även denna sjukdom.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i