Klimatdiplomati

VINKLAT * Klimatkrisen utmanar politiken i Sverige, EU och internationellt. Inom ett år ska en klimatproposition, ett klimatpaket i EU och ett globalt klimatavtal i Köpenhamn sjösättas.

Skribent Mikael Karlsson

Frågans aktualitet syns i en rik litterär flora. Vid sidan av danske ”komikern” Björn Lomborg (som åter sågats i tunga vetenskapliga tidskrifter), yrvakne Andreas Malm och kommunikatören Mark Lynas fördjupas forskarnas analys. Ett intressant bidrag kommer från Per Cramér och andra i EU och den globala klimatfrågan (Santérus, 2008).

Nu har även praktikern Bo Kjellén, Sveriges tidigare miljöambassadör, lagt en viktig akademisk pusselbit. A New Diplomacy for Sustainable Development (Routledge, 2008) är en omistlig bok för den som vill förstå internationella miljöförhandlingar. Utifrån rika erfarenheter och kunskaper diskuterar Kjellén utvecklingen av en ”diplomati för hållbar utveckling”, som jämfört med traditionell säkerhetspolitisk diplomati uppvisar särskilda möjligheter och problem.

En viktig fråga i Kjelléns resonemang är begreppet ”enabling conditions”, det vill säga den ram av opinion, marknad och politik som ofta är begränsande i konkreta förhandlingsfrågor, när bindande krav och finansiering avgörs. Även om många politiska ledare till fullo står bakom starka miljönormer, saknas ofta grogrund på hemma¬plan för att omsätta normerna i regler.

Miljörörelsens opinionsbildning har starkt bidragit till normernas framväxt och fortsätter i dag pressa på för bättre genomförande. Men som också Kjellén understryker, ofta med exempel från centrala förhandlingar, krävs även starka politiker för att skapa såväl opinioner på hemmaplan som internationella allianser för starka avtal och grundläggande reformer – och klimatfrågan om någon förutsätter institutionell renässans, inte minst inom FN.

JAG HOPPAS ATT vi det kommande året får se politiker som bygger förtroende nationellt och bryter mark internationellt, politiker som vi minns om några decennier för deras starka klimatkaraktär.

Om svenska namn hamnar på listan är oklart. Klimatpropositionen blir en första signal. Utan stora utsläppsreduktioner på hemmaplan riskerar Sveriges trovärdighet att suddas ut. Det vore mycket illa, eftersom Sverige på toppmötet i Köpenhamn ska leda EU, som än så länge leder den globala klimatdiplomatin.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Mikael Karlsson
Artikeln publicerades i