Annons

Klimatplantagens pris

TEMA * Byborna PÅ Mount Elgon förlorade sina hem och odlingar för att rika européer ska kunna flyga med gott samvete. Åtminstone är det så de själva ser det.

– De sa att vi skulle få det bättre av projektet. Men träden verkar bara vara till för vita människor långt bort. För oss betyder de att vi inte har något att äta, säger Joseph Wabwaga, byordförande i Luwa. En by som egentligen inte finns längre.

Vi vandrar runt där husen stod, högt upp på sluttningen av en över

4 000 meter hög slocknad vulkan på gränsen till Kenya. Lite längre upp börjar nationalparken Mt Elgons täta regnskogsrand.

Byborna drevs bort från marken 1992 när holländska Face-stiftelsen (Forests Absorbing Carbon dioxide Emissions, se faktaruta till vänster) startade ett trädplanteringsprojekt här i samarbete med den statliga nationalparksorganisationen UWA, Uganda Wildlife Authority. Faces samarbetspartner Green Seat (som i dag säljer sina tjänster till reseföretag som svenska Ving och Apollo) marknadsförde plantagen för kompensation av koldioxidutsläpp från flygresor. Efter att missförhållandena i Uganda slagits upp stort i holländska medier tog man dock bort Mt Elgon från sin projektlista.

FÖR JOSEPH Wabwaga och de andra byborna spelar det ingen roll. De kommer fortfarande inte åt sina odlingsmarker, som vaktas av UWAs militärt tränade och beväpnade parkvakter. Och de utlovade ersättningsmarkerna har de inte fått.

Nu pågår ett ställningskrig där byborna hugger ned planterade eukalyptusträd och planterar sina grödor, som vakterna i sin tur hugger ned. Den som betalar avgifter (i praktiken mutor) kan dock få ha en odlingslott i fred.

– Men de som varit aktiva i processen om marken får alltid sina odlingar förstörda, säger Joseph Wabwaga och berättar om återkommande misshandel och hot.

Konflikten i botten är komplicerad. Det handlar om var gränsen ska dras till nationalparken och om markrättigheter. Byborna tillhör den lokala Bamasaabaklanen och kan dokumentera lång närvaro på platsen. Nu är gravar och områden för de viktiga initiationsriterna oåtkomliga för dem.

– Utan tillgång till marken kan stammen inte leva vidare. Vi är ett stolt folk som lever av det vi odlar. Vi vill inte leva av bistånd, eller tigga om annat land än våra förfäders.

Joseph Wabwaga understryker att de inte är negativa till nationalparken och den befintliga naturskogen. Träden ger regn åt deras skördar och hindrar erosion.

– Men ingen har förklarat för oss varför det behövs mer träd här när det redan finns så mycket.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i