Många ställer upp för klimatet

KLIMAT * Naturskyddsföreningen samlar in namn för en kraftfullare klimatpolitik. Fler än tiotusen har redan skrivit på. Men regeringen har ännu inte tagit intryck.

Artikel 2008-5 Anders Friström

Strax före sommaren startade Naturskyddsföreningen, Svenska kyrkan och Svenska FN-förbundet tillsammans ett klimatupprop för att få politikerna i riksdagen att ta besluta om tuffa utsläppsmål.

Insamlingens krav är 40 procents minskning av växthusgasutsläppen till år 2020 och att ett nytt omfattande klimatbistånd ska införas. 10000 personer har redan skrivit på, bland dem politiker från alla partier, därtill fackföreningar, skolor, företag, och olika föreningar.

Bland de företag och organisationer som skrivit på märks Taxi 020, HSB, SKTF, Växjö kommun och ST. Även en del kända personer har skrivit under. exempelvis E-type,Henrik Schyffert, Mattias Klum, Wanja Lundby Wedin, Anders Wijkman, Lena Sommestad och Ibrahim Baylan.

Resultatet av namninsamlingen lämnas över till statsminister Fredrik Reinfeldt nu under hösten. Fram till dess genomförs ett antal aktiviteter för att samla in namn.

Aktionen syftar till att påverka regeringens kommande klimatproposition. Av det som aviserats i höstbudgeten om kommande klimatpolitiska reformer syns dock ännu inga tecken på att regeringen tagit intryck av opinionsyttringarna.

- Miljöminister Andreas Carl¬gren har uttalat att man när det gäller klimatmålet ska följa EUs bördefördelning. Det innebär för Sveriges del cirka 27 procents minskning till 2020. vilket är helt otillräckligt, säger Emma Lindberg, klimathandläggare på kansliet.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.