Mobilisera som för ett krig

TEMA * Lester R Brown är en man med en mild och vänlig framtoning. Men han har ett budskap som är kärvt som orkanvarning för en New Orleansbo. Det stannar dock inte där. Han visar också vägarna ur klimatmörkret.

Artikel 2008-5 Carl-axel Fall

DET TUFFA I Lester R Browns budskap är att det är bråttom. Ska världen kunna räddas måste de globala växthusgasutsläppen reduceras med 80 procent redan till 2020.

En man med detta budskap borde ha svårt att få åhörare. Men inte Brown. Hans bok Plan B 3.0 Uppdrag: Rädda jorden som nu kommit i ny upplaga läses av ledare världen över. Han har haft möten med folk i staberna runt de amerikanska presidentkandidaterna Obama och McCain. Han är rådgivare åt regeringarna i såväl Indien som Kina. Nyligen var han i Stockholm.

Browns medicin mot klimatförändringarna är att industriländerna måste mobilisera såsom USA gjorde under de första krigsåren på 40-talet.

- USA stängde ned all biltillverkning och producerade i stället tanks, fartyg och 100 000 flygplan. Folk var skeptiska först, men det gick, omställningen genomfördes på några månader. Vi måste göra något liknande i dag, men i stället för krigsutrusning satsa på vindkraft, solpaneler och energi¬effektivisering, säger han.

Den vältalige och spränglärde agronomen, ekonomen och ledaren för Earth Policy Institute i Washington vill stödja fattiga länder i arbetet med att stabilisera befolkningstillväxten och han vill se en jättesatsning på återbeskogning. Miljarder av nya träd borde planteras för att de ska ta hand om överflödigt kol.

Trots allvaret i hans budskap ser han många positiva tecken, inte minst i USA. Tyngdpunkten i Plan B är kraftigt utbyggd vindkraft och på sina håll solenergi. Delstaten Texas har på senare tid blivit ledande på vindkraft i USA. Den stora satsningen på havsbaserad vindkraft utanför Skottland som ska ge 60 000 Megawatt är ett positivt utropstecken. Algeriet satsar stort på sol.

BROWN SÄGER ATT vi är mitt emellan två vändpunkter, den ena är den som naturen ger och den andra är den som politiken står för. Exakt när det vänder i politiken kan ingen säga men hans hopp står till gräsrotsrörelserna. I USA finns det i dag starka rörelser emot kolkraft. Gräsrotsrörelsen där har lyckats få bort 60 planerade kolkraftverk på listan.

- Min tro är att kolet kommer att fasas ut helt i USA. Hittills har alla starka rörelser startat utanför Washington, men de har alltid slutat som segrare i Washington, så blir det även med denna.

Kanske är styrkan i Plan B just att den inte tar sin utgångspunkt i vad som är politiskt möjligt utan snarare i vad naturen kräver. Boken är hur som helst imponerande i sina fakta och starka argumentation. Den inger hopp om en ny ekologisk ekonomi.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.