Miljörevy med gensvar

UPPDRAGET•Pastor Janssons miljöröra är namnet på en revy som Timrå Naturskyddsförening satt upp tillsammans med Studiefrämjandet. Temat är miljömålen och rockmusik den musikaliska grunden.

Artikel 2008-6 Anders Friström

16 revynummer har tagits fram, ett om varje miljömål. Ensemblen har bestått av 27 personer, främst barn och ungdomar från Timrå och Sundsvall. Ingela Dahlin har varit projektledare, anställd av Timråkretsen och Studiefrämjandet.

Varför rockrevy?

- Med humor och kultur når man ut till människor på ett väldigt bra sätt. Det skapar intresse och engagemang på ett helt nytt sätt. Med tre föreställningar har vi nått ut till 500 personer i Timrå, Sundsvall och Härnösand. ¬Vi har haft väldigt roligt, det har varit en givande tid.

Ingela Dahlin har skrivit manus till revyn själv, med sketcher och nya texter till kända låtar. Hon har spelat teater sedan barndomen, sjunger mycket och har skrivit barnböcker om miljö.

Hur blev gensvaret?

- Syftet var att skapa eftertanke kring miljöfrågor, och det tycker jag också att vi har lyckats med, att döma av publikens gensvar. Jag har jobbat i kretsen länge. Det är svårt annars att få folk att komma till ett möte. Men med revyn har folk strömmat till. Medieintresset har också varit stort.

Men revyn har också orsakat en del debatt. Coca Cola surnade till över en scen som beskriver företagets agerande i vattenbristens Indien. Då bjöd Ingela in till en välbesökt debatt med kretsen och företaget som lugnade ner stämningen.

Timråkretsen har också gjort mycket annat för att nå ut med miljöinformation till barn och ungdomar. Ingela har pratat om vilda grannar och byggt humleholkar med massor av elever. Hon har också haft klimatveckor och rovdjursveckor i skolorna samt startat natursnoksverksamhet i kretsen.

- Det finurliga är att om man når ut till barnen så når man deras föräldrar också.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.