Annons

Ett musklick bort

Under ruggiga vinterdagar är myllret av sköna arter bara ett musklick borta. Mats Ottosson tipsar om naturupplevelser på nätet, från en gigantisk allemansdatabas till en 150 år gammal blogg.

Skribent Mats Ottosson

DEN NATURSAJT jag oftast hamnar på är Artdatabankens artportal art¬portal¬en.se där svenska naturnissar registrerar sina observationer av allt från bardvalar till bärfisar.

Databasen är en svensk uppfinning som gått på export till både Nya Zeeland och Norge. Jag gissar att den tillfört naturskådandet mer lust och energi än någon annan innovation de senaste åren.

Rapporterandet till Artportalen har gett många artintresserade en ny känsla av delaktighet. I stället för att bara fylla sin egen anteckningsbok med observationer är man en del av en stor kollektiv underrättelsetjänst med naturen som bevakningsområde.

Men framförallt är Artportalen en outsinlig tipsbank inför ens egna upptäcktsfärder i naturen. Vad växer, flyger och kryper just nu i min egen hemtrakt? Var och när har jag störst chans att få se den ena eller andra drömarten: lövgroda, apollofjäril, tumlare, aftonfalk? Sökmöjligheterna bland de 16,5 miljoner observationer som hittills registrerats är många, smarta och lätta att lära sig.

ANDRA OFFENTLIGA databanker som kan ge tips om fina naturområden är Naturvårdsverkets kartverktyg för skyddad natur naturvardsverket.se (av¬delningen naturvård) samt Skogens pärlor, Skogs¬styrelsens motsvarighet för nyckelbiotoper i skogen skogsstyrelsen.se (avdelningen fakta om skog).

Men internet fungerar inte bara som en guide till naturen. Ibland är det nog så spännande att stanna i de virtuella biotoperna. Min egen favorit¬funktion i Artportalen är ”dagens bilder” på småkrypsportalen där skådare lägger upp sina senaste artbilder. Varje dag något nytt att bekanta sig med. Gå in och beskåden myllret!

VILL MAN FORTSÄTTA njuta av digitala naturupplevelser är ”Alla dessa småkryp” entomologi.se en snygg web¬plats full med fakta, fina bilder och kul quizzar där man kan testa sina kunskaper. Det finns också rena bildencyklopedier, exempelvis italienska ”Moths and Butterflies of Europe and North Africa” leps.it som är lika vacker att se på som den är användbar som artbestämningsverktyg för dag- och nattfjärilar. Samma kvaliteter har ”Encyclopedia of Marine Life of Britain and Ireland” habitas.org.uk/marinelife vars bildbank ger en färgsprakande inblick i en annars dold undervattensvärld (till stora delar lik den längs Bohusläns och Norges kust). Den fågelintresserade bör för allt i världen inte missa ”The Internet Bird Collection” ibc.hbw.com med 30?000 videofilmer på 5?350 fågelarter från hela världen.

SLUTLIGEN EN FAVORIT av ett helt annat slag. På Thoreau blog blog¬thoreau.blogspot.com publiceras varje dag en ny dagboksanteckning av den amerikanske naturfilosofen Henry David Thoreau, skriven samma dag – men på ett och ett halvt sekels avstånd. Det är ett fint sätt att ta del av en fin författare: som en litterär morgonyoga intar man sin dagliga dos, ett litet citat som ibland lämnar en oberörd, ibland får en att se på världen på ett nytt sätt.

Samma dag som jag skriver detta, fast för 153 år sedan, skrev Thoreau om hur det vardagligaste fenomen plötsligt kan förtrolla en med sin skönhet och betydelsefullhet – om man bara går ”ett hårstrås bredd vid sidan av vanans och rutinens stig”. Tanken väcktes när han mötte några gästande arktiska fåglar – pine gros¬beaks – i en vintrig skog. Jag går till ett översättningsverktyg birdseek.com och får veta att det handlade om tallbitar, sedan in på artportalen där jag kan konstatera att två rapportörer såg nio tallbitar i centrala Arvidsjaur i dag, för bara några timmar sedan.

Då stänger jag av datorn och går ut.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Mats Ottosson
Artikeln publicerades i