EU lägger korten på bordet

EU lägger korten på bordet

Skribent Anders Friström

EU-kommissionen har presenterat sin förhandlingsstrategi inför klimatmötet i Köpenhamn. Ambitionen är att i-länderna ska nå minst 30 procent minskade utsläpp till 2020. Fördelningen av bördan ska ske med hänsyn till olika länders ekonomiska styrka, energieffektivitet, befolkningsutveckling och tidigare minskningar av utsläppen. Exakt hur formeln ska se ut blir en fråga för klimatförhandlarna att enas kring.

¬- Det är en balansgång mellan att vara tydlig och att ge förhandlarna ett mandat att arbeta utifrån, säger Martin Weiss, klimatexpert från EU-kommissionen.

EU vill att u-länderna tar som ambition att minska utsläppen med 15-30 procent gentemot ”business-as-usual” – en reducerad ökning. U-länderna erbjuds finansiellt stöd på mellan 23-54 miljarder euro årligen och hjälp med tekniköverföring och anpassning till klimatförändringarna. Kommissionen diskuterar två möjliga finansieringslösningar. Ett alternativ är att varje i-land bidrar med en fastställd summa baserad på olika länders ekonomiska styrka och andel av växthusgasutsläppen. Dessa pengar kan sedan användas av nationella biståndsorgan och FN-fonder för olika klimatprojekt. Ett annat förslag är att man lägger på några procent extra på varje i-lands åtagande och att dessa tilldelas u-länderna med möjlighet att auktionera ut dem på en global utsläppsrättsmarknad.

Kommissionens förslag ska godkännas av ministerrådet och EU-parlamentet innan det kan sättas i händerna på den av Sverige ledda förhandlingsdelegationen.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i