Godis med mersmak

HEMMA * Ekologiskt godis - javisst - men smakar det gott också? Sveriges Natur har låtit testa ekologisk choklad och små­godis och svaret på frågan är tveklöst ja, med undantag för några enstaka bottennapp.

Skribent Ann-Helen Meyer Von Bremen

TIO BARN OCH FEM VUXNA fick den angenäma uppgiften att testa åtta olika chokladkakor, av både ljus och mörk råvara, tre sorters konfekt och nio olika smågodis och karameller. Uppgiften togs på stort allvar och det smakades, noterades och diskuterades koncentrerat.

En gallupundersökning på plats visade att barnen äter godis främst på fredagar och lördagar, medan de vuxna skamset fick medge att de åt ”lite när som helst”. Alla i panelen var dock vana godisätare. Godiset bedömdes utifrån smak, konsistens och om det var prisvärt.

I testet av chokladen visade det sig att kvaliteten varierade rätt kraftigt, vilket är förvånande eftersom just ekologisk choklad har funnits ett tag och borde ha klarat av sina ”barnsjukdomar”. Chokladkakorna från Plamil och Green & Black fick alla låga betyg, främst på grund av en trist eftersmak, troligen av råsockret. Green & Blacks Maya Gold, smaksatt med apelsin och kryddor, hade dock inte det problemet. Det var en choklad som älskades av somliga i testpanelen, men valdes bort av andra. Lite överraskande fick den billigaste chokladen, Änglamark, också de högsta betygen. Änglamarks Mjölkchoklad hamnade i topp och var klar favorit bland barnen. Även Vivanis mörka choklad placerade sig i toppskiktet, och fick bland dem som föredrar mörk choklad testets högsta poäng.

OCKSÅ BLAND KONFEKTEN avgick Änglmarks Ekologiska Praliner som segrare, aningen smakligare än Belvas Chokladtryfflar. Den kanderade ingefäran som doppats i mörk choklad från Saveurs & Nature var dock för stark för de flesta, även om vissa i juryn fick en ny godisfavorit.

Det mesta av smågodiset fick minst godkänt, med undantag från ”Sega Körsbär” från Markatta, som alla var rörande överens om smakade konstgjort. Barnens favoriter var Ekologiska Geléhjärtan från Sjölunda Gård, Salta Lakritstuber från Terrasana och Ekorrens Sura Blandning från Sjölunda Gård, som man tyckte hade friska fruktsmaker.

DE VUXNA GILLADE FRÄMST gelehjärtan, saltlakrits och Söta Fruktkarameller från Eco-Vital. Ekorrens Gott & Blandat fick bra genomsnittligt betyg, men flera påpekade att smakligheten varierade på de olika godisarna. Samma sak gällde för Vingummibjörnar från Markatta, som de flesta ändå tyckte bättre om än vanliga gummibjörnar. Marshmallows från Eco-Vital föll i god jord för dem som även annars gillar skumgodis, annars inte. Delad smak gällde också för Pandas Mintlakritsstång, där en del uppskattade den kraftiga mintsmaken, medan andra tyckte att det var ”för mycket”.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Ann-Helen Meyer Von Bremen
Artikeln publicerades i