Annons
Papperstidningen ingen klimatvärstning

Papperstidningen ingen klimatvärstning

GRÖN GUIDE * 33 minuters läsning på webben ger samma klimateffekt som en tryckt dagstidning i brevlådan hemma.

Skribent Carl-Axel Fall

Vore det inte bättre att sluta med papperstidningar och bara läsa på nätet?

Frågan dyker upp ibland och då nästan alltid med miljöargument som drivkraft. För något år sedan gjorde en grupp forskare på STFI-Packforsk en studie i frågan. Resultatet var kanske en smula oväntat.

Forskarna fann att 33 minuters läsning på webben ger samma klimateffekt som en tryckt dagstidning i brevlådan hemma. Om jämförelsen görs i centraleuropa går gränsen redan vid 20 minuters webbläsning. Läser du längre blir din klimatpåverkan större än från papperstidningen. Det beror på att elkraften i Europa är kolbaserad och att man där har sämre avfallshantering miljömässigt sett.

Skillnaderna mellan papper och nätläsning är alltså inte så stora när det gäller växthusgasutsläpp. Om en papperstidning (till exempel Sveriges Natur) läses av flera än en person faller jämförelsen helt klart ut till papperets fördel. Om datorerna, å andra sidan, får längre livslängd kan det påverka jämförelsen till datorernas fördel.

När det gäller papperstidningar står pappersproduktionen för den mest betydande andelen miljöpåverkan. För den webbaserade läsningen är det elförbrukningen vid läsning som påverkar mest.

I studien finns värden för all rimligt mätbar miljöpåverkan. Livscykelanalyserna omfattar bland annat klimatpåverkan, försurning, övergödning, ozonnedbrytning och toxisk påverkan (miljögifter). Studien visar till exempel att utsläppen av gifter som påverkar människan är högre för webbaserad läsning än vad den är för tidningsläsning.

Men framtiden kan rymma ett annat scenario: Då så kallade e-pappersskärmar, eller läsplattor, kommer i bruk kan miljöpåverkan bli avsevärt mindre än vad den är med dagens webbläsning. En sådan läsplatta har en påtagligt lägre energianvändning vid nedladdning och läsning än vanliga datorer. Läsplattans akilleshäl är istället en resurskrävande produktion.

Jämfört med andra verksamheter är läsning klimatsnällt, vare sig den är på papper eller på webben. Du skulle kunna ha nästan 10 prenumerationer på dagstidningar under ett år utan att ge mer klimatpåverkan än en bilresa Stockholm-Göteborg.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i