Bistra klimatbesked

Skribent Anders Friström

I mitten av mars träffades 2500 forskare i Köpenhamn för att sammanfatta de rön från klimatforskningen som tillkommit sedan den senaste rapporten från FNs klimatpanel, IPCC, 2007. (Uppgifterna i den rapporten är i dag fyra-fem år gamla). Det är bistra nyheter från forskarna. Dagens utsläppsnivåer ligger i linje med eller ovan de värsta utsläppsscenarierna från IPCC. Klimatsystemet befinner sig redan bortom de naturliga variationerna för medeltemperatur, havsyta, isavsmältning, havsförsurning och extremväder.

I Köpenhamn presenterades studier som visar att havsytehöjningen till år 2100 kan bli upp emot en meter, inte mellan 18 och 59 centimeter som IPCC förutsade 2007.

Svaga klimatmål på kort sikt ökar risken för att olika naturliga förstärkningsmekanismer går igång, vilket gör det mycket svårt att nå de långsiktiga klimatmålen. Ju längre vi väntar med effektiva utsläppsminskningar, desto dyrare blir det. Det finns ingen ursäkt för att inte agera, enligt forskarna. Även en snabb och kraftig omställning till ett förnybart energisystem kan vara ekonomiskt lönsamt, leda till nya jobb och investeringar, enligt nya modellberäkningar från universitetet i Cambridge.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i