Annons

Investera i förnybart

Skribent Anders Friström

I den rika delen av världen har sambandet mellan ökad energianvändning och ökad tillväxt brutits och vi kan tvärtom börja minska på energislöseriet. Men u-länderna kommer att behöva mer energi för sin utveckling. Kol är den enda energikällan som är billig nog för att de ska ha råd med den.

– För att minska utsläppen i u-länderna behövs massiva investeringar i förnybar energi som betalas av i-länderna, säger Tariq Baruni, chef för FNs division för hållbar utveckling. På egen hand klarar inte u-länderna att finansiera ett uthålligt energisystem.

Sverige är det enda land i världen som kommer att klara sitt åtagande enligt Kyoto-avtalet, och många i-länder är långt ifrån målet.

– U-länderna tittar på i-länderna. Om de rika länderna inte klarar sina mål tycker de fattiga länderna att de inte heller behöver göra något, säger Tariq Baruni. Ett Köpenhamnsavtal måste samtidigt klara ut finansieringen av både utsläppsminskningar, tekniköver­föring och anpassning.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i