Annons

Besvikelse i Bonn

Skribent Anders Friström

Klimatmötet i Bonn i juni, ett av förmötena inför Köpenhamn, blev en besvikelse för många. I-länderna kom inte med några utfästelser om nya klimatmål trots att man redan på Bali enades om behovet av en minskning med 25-40 procent till 2020. Japan utlovade -8 procent till 2020, räknat från 1990, men bara med åtgärder på hemmaplan, eller -15 procent jämfört med 2005 (eftersom utsläppen ökat sedan 1990). Omräknat till jämförbara tal blir EUs hemmaåtagande 13 procent och USAs 14 procent. Ryssland har inte kommit med något entydigt bud, men vill kunna öka sina utsläpp.

Förhandlingarna om finansiering av klimatkrisen verkar helt låsta, ett antal förslag om fonder och marknadsmekanismer finns på bordet, men inga resultat syns till. Dock finns nu en samlad text att förhandla om, men ännu med ett stort antal parenteser kring av­snitt där man inte är överens. Ska förhandlarna hinna klart måste de beta av åtta sidor om dagen fram till Köpenhamn. Risken är stor att slutöverenskommelsen bara blir ett tunt ramverk för vidare förhandlingar nästa år.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i