Naturglädje i förorten

FÖRENINGEN * Det har mest handlat om skade­görelse och konflikter mellan unga och polis när förorter som Rinkeby och Gottsunda nämnts i medierna. Naturskyddsföreningens sommarsatsning ger en annan bild.

Artikel 2009-5 Mats Hellmark

Föreningen har ordnat sommaraktiviteter för unga i tre förorter: Gottsunda (Uppsala), Rinkeby (Stockholm) och Rosengård (Malmö). Resultatet har blivit över förväntan: hundratals deltagare har kommit ut i naturen och fått nya kontakter.

- Många säger att "Schysst sommar med Naturskyddsföreningen" är det bästa de varit med om. Varje dag lärde de sig något nytt om naturen. Och inte bara det: diskussionen gick vidare till miljö, klimat och vad som ska hända i Köpenhamn, säger Lina Elmasri, projektledare i Rinkeby.

- I det här projektet har många blivit lyssnade till för första gången, säger Hodan Ducaleh, projektledare i Gottsunda.

Bilden är entydig när samarbetspartners, ledare och deltagare summerar vid ett möte i Gottsunda. Här har projektet gjorts i samverkan med organisationen Första steget, som jobbar mot gängbildning och för positiva alternativ för unga i Uppsala.

- Det är några få som busar, men det är bara den bilden som syns. Projektet har visat att unga faktiskt är intresserade av annat och vill ta ansvar, säger Raed Alshammari, Första steget.

Första steget och den andra samarbetspartnern Gottsunda Factory hoppas på en fortsättning för projektet.

- Vi ville ge undomarna ett sommarminne för livet, men drog dessutom igång en massa ytterligare processer. Det känns jättekul, säger Lars Vaste, projektansvarig på Naturskyddsföreningen.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.