Orörd skog är klimatkänslig

Orörd skog är klimatkänslig

SKOG * Stora delar av den orörda boreala skogen riskerar att försvinna om klimatet blir varmare.

Skribent Aurora Holmgren

Det har tidigare antagits att skogen skulle följa temperaturhöjningen och flytta norrut men en rapport av AirClim och Taiga Rescue Network (TRN) visar att det bara kommer ske i begränsad omfattning.

Det beror dels på att temperaturen stiger för fort för att skogen ska hinna med. Klimatförändringarna kommer också att medföra fler skogsbränder, stormar och skadeinsekter.

En skogsdöd skulle inte bara innebära en förlust av biologisk mångfald. Det skulle också ytterligare spä på klimatförändringarna eftersom skogen fungerar som koldioxidlager. I dag finns mellan 15 och 30 procent av jordens lagrade koldioxid i den boreala skogen. Försvinner skogen så släpps koldioxiden ut i atmosfären.

Roger Olsson som sammanställt rapporten anser att den orörda skogen är mycket viktig som koldioxidsänka.

– Det finns en föreställning om att gammal skog förlorar sin förmåga att ta upp koldioxid, men det stämmer inte. Gammelskog fortsätter binda koldioxid även när den är 700-800 år gammal. Inget ekosystem kan på kort sikt ersätta naturskogen även om det kommer ny, snabbväxande skog. Det tar 100-tals år att bygga upp kollagret igen.

I Sverige är den mesta skogen brukad och hotas därför inte på samma sätt. Där kan skogsbrukaren välja att plantera andra träslag om förutsättningarna förändras.

– Det man glömmer är att globalt är hälften av den boreala skogen naturskog, säger Roger Olsson. I en brukad skog har de naturliga processerna satts ur spel.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Aurora Holmgren
Artikeln publicerades i