Annons

Natur på jobbet

MÅNGFALD * Storstockholms naturguider hjälper anställda att komma ut och bli mer nyfikna på naturen i företagets absoluta närhet.

Skribent Anders Friström

Det är en kontorsklädd men förväntansfull skara som möter naturguiden Eva Lindberg utanför medicinföretaget Meda ABs lokaler vid norra Brunnsviken. På programmet står naturguidning i företagets närmaste omgivningar. Vilka fåglar finns det där, vilka är träden, hur skiljer man på bofinken och lövsångarens sång? Eva lär ut enkla minnesknep för att komma ihåg och förstå mer av det man kan se så här strax utanför dörren till arbetsplatsen.

Storstockholms naturguider har hittills i år haft guidningar för mer än 1 000 personer i 80 olika företag, projektet stöds ekonomiskt av Naturvårdsverket och drivs av Naturskyddsföreningen i Stockholms län.

– Det här är både en friskvårdssatsning och en naturguidning. Vi vill visa på närområdets möjligheter till naturupplevelser i vardagen, säger Eva Lindberg.

Eva visar och berättar enkelt om det vi ser. Till exempel om almens blad, vars undersida är sträv som pappas kind, medan hasselns blad är mjuka som mammas. Naturkunskap blandas med folktro och kulturhistoria: vid en krokig tall berättar hon om hur man förr drog barn genom hål i träd för att bota D-vitaminbrist, liksom att aspens löv skulle darra för att Jesu kors var gjort av asp.

Deltagarna får inventera artantalet i en liten rundel på en gräsmatta, vilket leder in samtalet på biologisk mångfald. En död ek med många gnag vittnar om ett rikt smörgåsbord av vedinsekter för hackspettarna.

Efter en timme är Medas personal tillbaka på jobbet, förhoppningsvis med lite mer kunskap om sin närmiljö och med upptäckarlusten väckt.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i