Annons
Som man räknar får man svar

Som man räknar får man svar

TRAFIK * Hur räknar man ut biodrivmedlens verkliga klimatpåverkan? EU-kommissionen ska komma med ett förslag, men indirekta effekter från mark­användningen är svåra att sätta siffror på.

Skribent Anders Friström

EU har antagit ett direktiv om främjande av förnybar energi (RES-direktivet). Det innehåller bland annat krav på att minst 10 procent av drivmedlen ska vara förnybara till 2020. Direktivet innehåller också hållbarhetskriterier för biodrivmedel. De måste ge minst 35 procents klimatbesparing jämfört med fossila bränslen.

– Men då har man inte räknat in effekter av en ändrad markanvändning. Det måste också med i diskussionen, säger Nuša Urbansic från den europeiska miljöorganisationen T&E, Transport & Environment. Effekterna på markanvändningen är den faktor som bestämmer om det blir något klimatnetto eller inte för exempelvis sockerrörsetanol från Brasilien.

Komplicerade orsakskedjor kan göra att ökad sockerrörsodling i delstaten São Paolo leder till fler kor på nedhuggen regn­skogsmark i Amazonas, hundratals mil därifrån. Det är mycket svårt att beräkna klimatnettot av sådana undanträngningseffekter.

Därtill måste man ta hänsyn till den koldioxidskuld som uppodling av betesmark och savann ger upphov till. Enligt en studie tar det minst 17 år att kompensera för kolförlusten vid nyodling av sockerrör på savannmark i Brasilien.

– Att beräkna dessa indirekta effekter korrekt är mycket svårt, men om man fortsätter att helt strunta i dem kan man vara säker på att en hel del av de biodrivmedel som säljs kommer att förvärra klimatpåverkan, säger Magnus Nilsson, vice ordförande i T&E.

Senast till årsskiftet ska EU-kommissionen presentera sitt förslag till hur de indirekta markanvändningseffekterna ska beräknas och 2012 ska de nya reglerna träda i kraft.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i