Nyfiken på naturen

FÖRENING * Natursnokarna är föreningens familjeverksamhet, där barn och föräldrar träffas och har roligt tillsammans i naturen. Ett samarbete med IKEA ger nya pengar till verksamheten.

Artikel 2010-5 Anders Friström

Genom lek och upptäcktsfärder lär sig natursnokarna mer om naturen och miljön. Alla deltar efter sina förutsättningar. Natursnoksträffar finns i de flesta lokalkretsar.

I Gävle har man nyss startat med natursnokeriet. Fem entusiastiska föräldrar har dragit igång aktiviteter.

- Vi har haft två träffar hittills, berättar Annika Thornton, en av natursnoksledarna i Gävle. Första gången håvade i en damm i stadsparken, sedan hade vi en träff i skogen och lärde oss mer om svamp. Nu närmast ska vi titta på mossor och lavar och sen i december blir det naturpyssel i skogen.

Det kom tio familjer på den första träffen. Men marknadsföringen har inte riktigt kommit i gång ännu. Kretsen har inte haft barnaktiviteter tidigare, så det är svårt att veta hur stort intresset är.

- Det var en natursnoksutbildning i Sundsvall en helg som två av oss deltog i. Där fick vi lära oss mer om vad man kan göra med barnen i skogen och fick förslag på aktiviteter, lekar och teman, säger Annika Thornton.

De fem ledarna nappade på ett e-postbrev från kretsen som gick ut till alla medlemmar.

- Det är bra att vara flera som hjälps åt, annars orkar man inte i längden som småbarnsförälder, säger Annika Thornton.

Genom ett flerårigt avtal med IKEA får Naturskyddsföreningen drygt en halv miljon kronor per år att använda till att bygga upp barn- och familjeverksamheten runt om i landet.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.