Vem ska bort?

UPPSLAGET * Naturskyddsföreningens temabok för 2011 har fått titeln Vem ska bort? Däri ligger den obehagliga frågan: Måste vi börja välja vilka av de hotade arterna vi främst ska värna?

Artikel 2010-5 Jesper Nyström

ETT AV DE ABSOLUT STÖRSTA problemen mänskligheten står inför är förlusten av biologisk mångfald. Arter, naturtyper och ekosystem försvinner i allt snabbare takt. Kanske har det redan gått så långt av vi måste inse att allt inte kan räddas. Vi måste börja välja.

Ta den håriga skrovellaven som exempel: Är det verkligen värt att satsa våra knappa resurser på att rädda en art som ser ut som bitar av möglig tunnpannkaka upphängd på en handfull granar i Norrlandsskogarna? Vilken nytta gör den i våra ekosystem, vore det inte bättre att lägga pengarna på att bevara nyckelarter som torsk och ek?

Det är ett exempel på frågeställningar som tas upp i Naturskyddsföreningens temabok för 2011: Vem ska bort?. Den handlar om hotet mot den biologiska mångfalden, och om allt vad den biologiska mångfalden ger oss av nytta och glädje.

- Förlusten av biologisk mångfald är ett av de absolut största hoten mot vår natur, men även mot oss. Vi hör ju ihop, vi är också natur, säger bokens redaktör Mats Ottosson.

BEVARANDET AV DEN biologiska mångfalden har alltid varit en av Naturskyddsföreningens hjärtefrågor. Men trots att FN har utlyst 2010 till den biologiska mångfaldens år så hamnar frågan ideligen i skuggan av, bland annat, klimatfrågan.

- Bokens målsättning är att flytta upp frågan på dagordningen, säger Mats Ottosson.

MEN ÄVEN OM BOKENS tema är mycket allvarligt är Vem ska bort? ingen dyster och pessimistisk bok. Det är underhållande läsning som både roar och oroar. Vi får veta hur vi måste agera innan det glesnar ännu mer i leden än det redan gjort. Här ges också tips om hur man känner igen arter, tillagar havets läckerheter och odlar i trädgården. Mats Ottoson har låtit en brokig skara författare bidra till bokens innehåll.

Vi får bland annat läsa vad författaren Kerstin Ekman tycker om svidknott. Journalisten Roger Olsson berättar om biologen som sorterar uppåt tusen svenska arter av puckelflugor. Veten­skaps­journalisten Henrik Ekman beskriver vad som händer i skogen när vargen återvänder. Vi får veta vilken art som är Göran Perssons favorit.

Vem ska bort? inspirerar och förmedlar glädjen i att vistas i naturen. Man får också med sig känslan att vi hör ihop, vi har alltid sällskap var vi än befinner oss.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.