Annons

Farliga kvitton

Skribent Carl-Axel Fall

Trots att bisfenol A bryts ned i kroppen vet man att människor i allmänhet alltid har mätbara halter i kroppen. Det hormonstörande ämnet tillförs ständigt från olika håll. En källa är vanliga kassakvitton. Dessa består i dag ofta av termopapper i vilket det ingår bisfenol A som en slags framkallare.

I mars inför EU ett förbud mot plastnappflaskor som innehåller bisfenol A. Via nappflaskor kan små barn få i sig ämnet. Halterna i nappflaskor är låga. I kvitton av termopapper finns halter som 1000 gånger högre.

En färsk studie av Landstinget i Jämtland visar att vanliga kassakvitton innehöll halter av bisfenol-A kring 1,4 procent. Bussbiljetter och parkeringskvitton hade dubbelt så höga halter. Studien visade också att ämnet i kvittona lätt lossnade och fördes över till plånbok, sedlar och fingrar. Bisfenol-A i kassakvitton överförs alltså till människor. Särskilt personal i kassor är utsatta.

De doser kassapersonal utsätts för ligger dock klart lägre än EUs gränsvärde för tolerabel daglig dos. Men experter från Sverige och Danmark har ifrågasatt den bedömningen.

Tomas Östberg, miljökemist på Jegrelius och upphovsman till rapporten från Jämtlands läns Landsting har personligen helt slutat att ta emot kvitton.

– Kvitton jag vill behålla kopierar jag, annars vill jag inte ta i dem.

Handeln har nu fått upp ögonen på problemet.

– Från och med december levereras nytt bisfenolfritt kvittopapper till Axfoods butiker, Willys, Prisextra och Hemköp, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.

Övriga stora livsmedelskedjor har också utlovat en övergång till bisfenolfria kvitton.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i