Ingen vakar över dig

GRÖN GUIDE * Stefan Jarls film Underkastelsen blev inte ett jobb bland alla andra för skådespelaren Eva Röse. Den förändrade hennes liv. Insikten om kemikaliernas farlighet fick henne att rensa ut många giftiga ämnen i vardagen.

Skribent Ann-Helen Meyer Von Bremen

I filmen Underkastelsen testar både ­Stefan Jarl och Eva Röse hur mycket kemikalier de har i sitt blod. I Eva Röses fall blir provsvaren extra starka eftersom hon under filmens inspelning väntar barn. Det finns en sekvens i filmen där Eva Röse ringer till en forskare och säger att hon faktiskt inte orkar och vill veta mera, en reaktion som är lätt att förstå. Men privat har hon inte valt den strategin.

– Nej, det passar inte min personlighet att bli nerslagen. Jag förändrade min vardag radikalt. Jag trodde själv att jag levt miljö­vänligt, men med all ny kunskap som jag fick, insåg jag att det inte var så.

Redan innan filmen valde hon ekologisk mat och att köpa kläder och leksaker second hand. Efter filmen rensade hon ut bland barnens plastleksaker och förbjöd släkt och vänner att ge barnen fler leksaker.

– Det finns mycket annat man kan ge barn, en bok till exempel, men absolut inga fler giftiga leksaker hem till oss, säger hon med eftertryck.

Alla rengöringsmedel och hudvårds­produkter är miljömärkta. Plastgolven är utslängda och ersatta av trägolv.

– Det svåraste är att hitta miljövänliga möbler. Vi fick leta länge innan vi hittade vår nya giftfria soffa och vi hade svårt att hitta en miljövänlig matta för mina barn att krypa på.

Efter filmen fick hon många reaktioner från människor som menade att ” det nog inte var så farligt, för i så fall borde det varit förbjudet”.

– Många tror vi har en storebror som vakar över oss, men det har vi inte och därför måste vi bli miljömedvetna konsumenter. Jag känner mig inte deprimerad, bara inspirerad att förändra. Visst kan jag känna att jag är utsatt för övergrepp från industrin, men maktlösa är vi inte, säger Eva Röse.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Ann-Helen Meyer Von Bremen
Artikeln publicerades i