Annons

Nära ögat

I förortsskogen bor vivlar och sländor, harkrankar och steklar, oftast vanliga, men sällan så närgånget skådade som i John Hallméns foton. Tack vare hans tålamod och digital teknik kan vi möta förunderliga varelser.

Skribent Eva-Lena Neiman

IJohn Hallméns foton bor färgskimrande varelser, till synes från en annan värld. I verkligheten sitter de yrvakna i en skogsbacke i Nackareservatet, söder om Stockholm.

Porträtten ger närkontakt med djur som många viftar bort, slår ihjäl, undviker eller aldrig ägnar en tanke. Det krävs fjärrutlösare och ett smalt, långt objektiv så att John försiktigt kan närma sig de små motiven, helst i gryningen medan de ännu är orörliga av nattkyla.

– Genom insektsbilderna kan jag kombinera tre stora intressen: Foto, teknik och natur, säger John som sedan han var liten gillat småkryp som inte hör till de gulliga.

Med färgstarka och personliga små varelser som väntar i förorts­skogen och inte kräver exotiska resor, blir begreppet biologisk mångfald överraskande och konkret.

När John inte kan fotografera ute, jobbar han inomhus. Fotoserier med minimala skärpeförskjutningar ger tillsammans det extrema skärpedjupet. Färgbearbetningen använder John bara för att ge samma nyanser som verkligen syns i objektivet.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i