Annons
25 år sedan Tjernobylolyckan

25 år sedan Tjernobylolyckan

ENERGI * Det hade gått nästan 25 år sedan olyckan i Tjernobyl när de japanska kärnkraftverken drabbades. Till Tjernobyl åker numera tusentals turister för att uppleva tystnaden i den övergivna spökstaden.

Skribent Karl-Niklas Hult

Klockan 01:23 den 26 april 1986 exploderade en kärnkraftsreaktor i Tjernobyl och drabbades av en härdsmälta. Vindarna förde radioaktivt stoff långt utanför Ukrainas gränser och i väst började vi snart ana olyckans omfattning. Då måste det ha förefallit otänkbart att denna plats ett kvarts sekel senare skulle komma att bli en turistattraktion.

Sedan den »förbjudna zonen« öppnades för turister 2002 har det vuxit fram ett antal researrangörer som organiserar guidade turer till Tjernobyl. Under en heldag får man se samhället Tjernobyl, den havererade kärnkraftsreaktor 4 och spökstaden Pripjat. Vem åker med på dessa turer? Guiden Yuriy Tatarchuk berättar att det främst är skandinaver och amerikaner som deltar.

Vad är det då som får tusentals utländska besökare att varje år komma dit? Kanske är det den surrealistiska upplevelsen av att vandra omkring i ett öronbedövande tyst spöksamhälle? Eller är det ett smakprov på hur världen kan se ut efter en stor katastrof? Sett till besökssiffrorna har denna form av upplevelseturism medvind. Men det är svårt att tänka sig området runt de japanska kärnkraftverken som turist­magneter om ett kvarts sekel.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Karl-Niklas Hult
Artikeln publicerades i