Annons

Fyrtio år med örnar

FÖRENINGEN * Sedan 1970-talet har havsörnens antal ökat från några tiotal par till minst 550 revirhållande par, mycket tack vare Projekt Havsörn, som i år fyller 40 år. Havsörnen är räddad, åtminstone för en tid, menar projektledaren Björn Helander.

Skribent Anna Lögdberg

Miljögifterna var det största hotet mot havs­örnen på 1970-talet och vinterutfodringen har varit en av de viktigaste delarna av Projekt Havsörn. Genom att aktiva i projektet lade ut giftfri mat kunde de få ungarna som föddes för 40 år sedan överleva. Förbuden mot DDT och PCB gav också efter en tid resultat då antalet kläckta ägg och antalet födda ungar ökade. I år beräknas omkring 500 ungar födas.

Projekt Havsörn kommer troligtvis att avslutas om ett par år. Beståndet är nu så pass livskraftigt att vinterutfodringen har kunnat avslutas. En fortsatt viktig fråga är havsörnens boplatser eftersom bona är tunga och kräver stora tallar. Då de riktigt gamla tallarna blir allt mer sällsynta är det viktigt att krav ställs på att evighetsträd bevaras vid avverkning. Ytterligare ett problem är att det fortfarande läggs för många äggs som inte kläcks. På senare tid har man funnit okläckta ägg i bon vid södra Bottenhavskusten. Orsaken misstänks vara miljögifter.

Björn Helander var med och startade projektet och har jobbat med det i alla år. Under de 40 åren har uppemot 250 frivilliga aktiva arbetat i projektet.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anna Lögdberg
Artikeln publicerades i