Annons
Kärnavfall mot slutförvaring

Kärnavfall mot slutförvaring

ENERGI • Nu ansöker Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) om att få börja bygga en anläggning för slutförvar av kärnavfall i Forsmark. Ansökan borde stoppas, anser Johan Swahn, kanslichef i föreningen Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG).

Skribent Anna Lögdberg

I mars lämnade SKB in sin ansökan och därmed startade en lång process. Ansökan ska granskas utifrån kärntekniklagen och miljö­balken. Det sker hos Strål­säkerhetsmyndigheten (SSM) och Miljödomstolen i Nacka.

ssm gör en första bedömning om ansökan är komplett och kan gå vidare till Miljödomstolen. Den kommer också så småningom att gå ut på remiss till myndigheter och kommuner. Även allmänheten och organisationer får chansen att uttala sig.

Granskningsprocessen kommer att ta flera år och innan beslut fattas ska även kommunen ge tillstånd om bygglov. Om ansökan slutligen godkänns fattas troligtvis ett beslut av nästa regering. Det beslutet blir svårt att överklaga.

mkg kommer att lämna in yttranden till SSM under den första granskningstiden.

– Vi hoppas att ssm ska se samma problem som vi ser, säger Johan Swahn.

mkg är bland annat kritiska mot metodvalet, KBS-metoden. Avfallet ska kapslas in i koppar och placeras på 450 meters djup i urberget, inbäddad i bentonitlera. MKG anser att inkapslingsmetoden inte är säker. Det finns risk för att kopparkapslarna korroderar på bara 200-300 år.

– SKB har rapporter kring kopparkorrosion som hemlighålls, säger Johan Swahn. Vi tror att det finns mycket mer information om detta och vi kommer att begära ut den.

– Det är inte speciellt bråttom att hitta en lösning. Det är inga problem att hålla kärnavfallet i mellanlagring i 100 år till och om 10-15 år vet vi om djupa borr­hål är en bra metod.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anna Lögdberg
Artikeln publicerades i