Pippi på fåglar

NYFIKEN * Vem är det som cyklar i granen? Kan man flyga medan man sover? Vi presenterar de mäktigaste, de minsta och de mest hårdnackade av Sveriges befjädrade luftakrobater. Och avslöjar vårens värsta härmapa …

Artikel 2011-2 Michaela Lundell

Hemma i luften

Tornseglare kan befinna sig i luften månader i sträck. På natten flyger de långsamt mot vinden på uppåt tre­tusen meters höjd. På dagarna jagar de flygande insekter och spindlar, som svävar i lufthavet på sin spinntråd.

När de ska dricka sveper de över en vattenyta och doppar ner näbben.

Det är bara när de har ungar att ta hand om som de landar och sover i sina bon. I störtdykningarna kan de komma upp i över 200 kilometer i timmen.

Kungen på cykel

Kungsfågeln är Sveriges pyttigaste fågel. Den väger inte mer än ett Mariekex. På vintern måste den äta hela tiden för att inte frysa ihjäl - helst ett par tusen spindlar om dagen. På natten kurar den ihop sig tillsammans med sina kompisar för att hålla värmen.

Nu på våren sjunger kungsfågelhannarna för fullt i granarna. Det låter som om någon trampar runt på en liten gnisslande cykel. »Kungakronan« syns som ett lysande gult band uppe på huvudet.

Falskt alarm

Gråsparvar har ett särskilt pip för att varna varandra för rovfåglar. Om en av sparvarna får syn på en sparvhök, varnar den sina kompisar, och hela flocken lyfter från marken. Men det finns gråsparvar som luras. De varnar, fast det inte kommer någon hök, bara för att få alla frön på marken för sig själva!

Värsta härmapan

Om du hör en sothöna tuta uppe i en gran är det läge att bli misstänksam. Det är förmodligen ingen sothöna däruppe, utan en stare. Starar kan härma både andra fåglar, hundar, mobiltelefoner och gräsklippare. De gillar att umgås och flyger gärna i jätteflockar på flera tusen. Det kan se ut som ett fiskstim i luften.

Soldyrkare nummer 1

Många fåglar flyttar söderut när hösten kommer. De som flyttar allra längst är silvertärnorna. De flyger mellan Norra Ishavet vid Arktis och Södra Ishavet vid Antarktis. Ingen annan varelse på jorden får uppleva lika mycket sommar och lika många soltimmar som de. En del av dem tycker att Sverige ligger tillräckligt långt norrut och stannar här för att föda sina ungar.

Bon tunga som bilar

Havsörnar och knölsvanar är Sveriges mäktigaste fåglar. Havsörnar har den största vingbredden - upp till två och en halv meter. Men de väger bara drygt hälften så mycket som en knölsvan gör. Svanar hör faktiskt till de tyngsta fåglar som över huvud taget kan flyga.

Havsörnarna bygger gigantiska bon i toppen på gamla tallar. Ett bo väger lika mycket som en bil, så det vill till att tallen har rejäla grenar.

Pippi med störtkruka

Tänk dig att dunka huvudet mot en trädstam allt vad du kan flera tusen gånger om dagen. Det är precis vad hackspettar gör. Ändå får de inte ont i huvudet. Hjärnan är omgiven av tjockt, svampigt ben och inför varje stöt drar starka muskler i skallen ihop sig för att inte hjärnan ska behöva ta hela smällen. De blundar också, för att slippa få sågspån i ögonen, och för att ögonen inte ska trilla ur!

Men näbben slits med flera centimeter om året och måste växa hela tiden för att inte bli för kort.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.