Annons

Kassan klarar ekokasse

HEMMA * Jo, reklamen stämmer, Willys har Sveriges billigaste matkasse, åtminstone den ekologiska.

Skribent Ann-Helen Meyer Von Bremen

I vår prisundersökning av 36 olika varor hade Willys lägsta priset, följd av Coop Extras kasse som var 111 kronor dyrare. Hemköps kasse kostade 228 kronor mer än Willys och Icas var 353 kronor dyrare. En sak som drar upp priset på Icas matkasse är att vi i brist på rostbiff fick köpa den dyrare biffen. Hos Willys och Coop Extra blev nötstek alternativet, som är billigare än rostbiff och biff. Drar vi av hundra kronor för den dyrare biffen hos Ica, blir prisnivån ungefär den samma som hos Hemköp.

Beroende på köttslag skiljer det 250-350 kronor mellan ekokassarna. Skillnaden mellan billigaste ekokassen och konventionella matkassen (Ica Kvantum) är 194 kronor eller 13 procent, en kraftig minskning mot tidigare liknande undersökningar då skillnaden ibland legat över 30 procent.

För 194 kronor mera får vi rätt mycket mera än bara mat. Vi slipper kemiska bekämpningsmedel, merparten av alla tillsatser och konstgödsel som orsakar en rad olika miljöproblem, inte minst klimatpåverkan. Vi får också bättre djuromsorg, större biologisk mångfald och ibland även en högre kvalitet på maten. För att nämna något.

Det är en delikat uppgift att jämföra priser mellan eko och konventionell mat. Ekoprodukterna ligger ofta på mindre förpackningar, vilket ger ett högre pris. Bärinnehåll i saften, köttmängd i falukorven kan också variera, vilket inte ger en helt rättvisande bild. Fiskgratängen, som bara fanns hos Coop Extra och därför ligger utanför prisjämförelsen, innehåller torsk, till skillnad mot Findus som använder Alaskan Pollock. Och för att spä på detta varierar priserna ständigt, vilket inte minst märks genom att hyllpriserna inte alltid överensstämmer med det faktiska priset. Men trots dessa reservationer får vi ändå en fingervisning om hur prisbilden ser ut.

Smöret är ett tydligt exempel på vad en större förpackning kan betyda för priset. Endast Ica hade smör i 500 gram och därmed lägsta priset, 69,80 kronor kilot. Willys och Hemköp hade de vanliga 250-gramspaketen som kostade 82,00 kronor, respektive 87,80 kronor kilot. Coop Extra hade också ett lågt pris på sitt Änglamarkssmör, knappt två kronor högre än Icas trots en förpackning på 250 gram. Förklaringen är att smöret kommer från danska Thise Mejeri och ingår i Coops egna ekologiska varumärke.

En del prisskillnader framstår dock som obegripliga. Ett sådant är basvaran vetemjöl där skillnaden varierar mellan 7,48 kr och 15,90 kr, mer än dubbla priset.

Slutligen är det intressant att samtliga butikers ekologiska ris ligger lägre än det konventionella ris som vi jämförde med. Ekomat är inte alltid dyrmat.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Ann-Helen Meyer Von Bremen
Artikeln publicerades i