Annons

Liten men tuff

Sparvugglan är Europas minsta uggla, men tuff så det förslår. Den tar byten i sin egen storlek och jagar även i dagsljus.

Skribent Mats Hellmark

Skåne är inte sparvugglans favoritlandskap. Helst vill den ha barrskog med inslag av gamla lövträd, gärna med gamla hackspetthål att häcka i.

Men fotografen och biologen Felix Heintzenberg har satt upp 250 holkar till olika ugglor i Skåne och kan sina ugglor. Förra året kunde han följa livet i flera sparvugglefamiljer intensivt.

– Samspelet är intressant, med en mycket »traditionell« rollfördelning mellan hane och hona, berättar han.

Hanen jagar medan honan tar emot bytet, fördelar mellan ungarna och tar hand om städningen.

– Sparvugglan är den minsta ugglan, men stark nog att döda och bära djur som är större än den själv, till och med koltrastar och hackspettar.

Även om den jagar dagtid är sparvugglan oftast svår att få syn på. Fåglarna gömmer sig skickligt högt upp i grantoppar. Men har man riktig tur kan man hitta den på lätet, ett taktfast visslande. Förr kallades den »tjäderklocka«, eftersom ljudet väckte tjäderskyttarna i lagom tid strax före gryningen.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Mats Hellmark
Artikeln publicerades i