Bli en Tarzan i bloggdjungeln

Att börja följa bloggar kan för den ovane kännas lika obehagligt som att ge sig in i en djungel utan karta. Men för den som vågar finns det en enorm mångfald att upptäcka.

Artikel 2011-5 Mona Wallin

Väldigt många människor delar med sig av sin kunskap, sina erfarenheter och inspirationskällor på internet, öppet för vem som helst och det kostar ingenting. Den som lär sig hur det fungerar kommer garanterat att hitta bloggare som är både relevanta och intressanta att följa. De flesta som börjar upptäcker snabbt att det är ett mycket bra sätt att hålla sig uppdaterad på vad som händer inom natur- och miljöområdet.

Med rätt verktyg är det enkelt att följa sina favoritbloggar. En blogg är en webbsida där det senaste inlägget publiceras överst på sidan, vilket medför att det alltid är det mest aktuella man möts av på startsidan. En blogg kan man också prenumerera på, vilket betyder att läsaren får de senaste inläggen skickade till sig, istället för att behöva gå in på sidan för att se om det hänt något nytt. Många bloggare erbjuder möjligheten att prenumerera via mail. Men för den som följer ett större antal bloggar blir det mer hanterbart om man använder sig av en så kallad RSS-läsare. Har du en RSS-läsare samlas alla nya inlägg från alla de bloggar du valt att följa på en sida. Då räcker det alltså med att bara gå in i RSS-läsaren för att ha koll på det senaste. Det enda du behöver göra är att skaffa dig ett konto på till exempel Google Reader (www.google.se/reader/) eller Netvibes (www.netvibes.com/). De är båda lätthanterliga och bra. Väl registrerad är det bara att lägga till adressen (url:en) till de bloggar du vill följa och vänta på nya uppdateringar från dina favoritbloggare.

Jaha, nu har du alltså väskan packad med de rätta verktygen och står redo för att ge dig in i djungeln och du undrar vilken stig som leder till de bästa plats­erna.

Till din tjänst står då flera bloggportaler där det går att söka sig till bloggar inom olika ämnesområden, som bloggtoppen.se, bloggportalen.aftonbladet.se och knuff.se. När du har hittat en blogg som du gillar blir det lättare att hitta fler eftersom de allra flesta bloggare länkar till andra bloggare som de tycker är intressanta. Låt din favoritbloggare leda dig vidare så hittar du det som är rätt för dig.

För att hjälpa dig lite på traven fick Naturskyddsföreningens facebookföljare svara på frågan om vilka bloggar de följer och rekommenderar. Svaren som kom in fick komplettera listan över de bloggar som föreningen redan bevakade. Resultatet blev följande heta lista:

Ekoliving - inspiration i vardagen

Bloggar som mer eller mindre fungerar som dagböcker är nog den vanligaste sortens bloggar. Men fler och fler väljer att fokusera på de val de gör i vardagen för att åstadkomma en mer hållbar livsstil. Här är några som är inspirerade och engagerande och utan pekpinnar. En del är dragna åt det kommersiella hållet, andra är precis tvärt om.

omlivetpalandet.blogspot.com

www.karinsmiljoblogg.com

www.ekostil.se

www.enlagomdosgront.se

notbuying.blogspot.com

livinggreen.se

tradkramaren.wordpress.com

ekoenkelt.wordpress.com

Specialister

En blogg kan fungera utmärkt också för att bedriva forskning eller driva en fråga. Här är en eller flera bloggar att börja med för den som är ute efter lite tydligare ämnesinriktningar.

Skog

skogsaktivisten.se

skogsbloggen.wordpress.com

Miljögifter

kemikaliedetektiven.se/wordpress

Energi/klimat/bygga/transportera

uppsalainitiativet.blogspot.com

www.effektmagasin.se

ljungbergsblogg.blogspot.com

www.unt.se/blogg/blogg.aspx?blogg=573445

attlevadetlevandelivet.wordpress.com

www.hagainitiativet.se/?page_id=400

Jordbruk och mat

www.dyraremat.nu/artiklar

Hav och fiske

alvraddarna.fiskejournalen.se

www.havskatten.nu/fiskebloggen

Nyheter och lösningar

För den som redan kan mycket eller vill fördjupa sin kunskap och framför allt för den som vill hänga med i miljönyhetsflödet kanske någon av de här bloggarna passar.

sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3345

ekologistas.se

flutetankar.blogspot.com

www.ecoprofile.se

www.supermiljobloggen.se

temfunderingar.wordpress.com

evolveu.bloggsida.se

miljoaktuellt.idg.se

www.minplanet.se

Natur och trädgård

Har du en trädgård eller bara vill drömma dig bort en stund på kafferasten kanske du vill titta in på någon av de här bild­intensiva bloggarna .

www.vitarosorochforgatmigej.blogspot.com

bondjantan.blogspot.com

vildvittransblog.blogspot.com

Engagerade personer och projektbloggar

En blogg kan också vara ett bra sätt att rapportera om ett projekt, så väl privat som yrkesmässigt. De här tre bloggarna är exempel på det.

www.jliman.blogspot.com

polarbloggen.blogspot.com

www.katarinasprojekt.se

Naturskyddsföreningens blogg

Sist men inte minst måste jag ju så klart också tipsa om Naturskyddsföreningens egen blogg. Den tar upp viktiga saker som händer i föreningen, kommenterar miljöhändelser i omvärlden och intervjuar människor som är engagerade i natur och miljöfrågor.

blogg.naturskyddsforeningen.se

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.