Annons
EU-stöd till allmännyttan

EU-stöd till allmännyttan

TEMA * Nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning bor i de stora, ofta ganska slitna bostadsområden som kallas miljonprogrammet. Vem ska betala renoveringen av alla dessa hus?

Skribent Eva-Lena Neiman

Kan en energieffektivisering spara in kostnaden och kanske till och med göra satsningen lönsam?

Katarina Härner är energiexpert på Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, bransch- och intresseorganisation för cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag som tillsammans äger knappt hälften av miljonprogrammets bostäder. Hon tror inte att det är möjligt att med enbart energieffektivisering göra renoveringen lönsam inom rimlig tid.

– Sabo föreslår att Sverige ska använda pengar från EUs strukturfonder för att genomföra ombyggnaden av miljonprogrammet. I Frankrike har man med sådant stöd byggt om 40 000 bostäder, med bra resultat, påpekar hon och tillägger att bidraget inte kan lösa hela finansieringen, men skulle betyda väldigt mycket och dessutom vara möjligt att fördela oavsett ägandeform.

På frågan om vilka andra åtgärder som behövs för att driva på effektiviseringen lyfter hon fram att det är viktigt med förutsägbara villkor från energileverantörerna. De enskilda hyresgästerna måste också bidra genom att ändra sina vanor. För det kan individuell el- och varmvattenmätning vara en väg.

– Det är viktigt att hitta standardiserade sätt att mäta och värdera energieffektiviseringen. Konsulter gör i dag olika beräkningar och drar slutsatser, som det kan vara svårt för en fastighetsägare att värdera. En standardisering kan visa tydligt vilka förutsättningar en ­kalkyl bygger på.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i