Annons

Låga krav på byggarna

TEMA * EU har antagit ett mål som säger att alla nya hus senast 2020 ska ha en energiförbrukning nära noll.Den energi som ändå måste tillföras bör till större delen vara förnybar. Vid större renoveringar av gamla hus bör också de klara nära noll-kraven.

Skribent Anders Friström

Den svenska byggnormen säger att energianvändningen får uppgå till 90-130 kWh per kvadratmeter för uppvärmningen, olika beroende på klimatzon.

Energikraven i bostadsbyggandet har inte skärpts nämnvärt under de senaste tio åren. Men många nya byggprojekt har pressat sina prestanda avsevärt på frivillig väg. Passivhus kan ha en förbrukning som ligger runt 50 kWh per kvadratmeter.

Näringsdepartementet hävdar i ett PM att de svenska byggnormerna är så bra att de redan uppfyller EUs krav.

– Det är förvånande att regeringen kan misstolka EU-direktivets intentioner så grovt, säger David Kihlberg, klimatsakkunnig på Naturskyddsföreningens kansli. En rimlig tolkning vore i ett första steg en halvering av byggnormens kravnivå, något som bland andra Stockholms stad redan har visat är möjligt genom att kräva max 55 kWh per kvadratmeter för nya byggnader i staden.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i